Bu işin güzel tarafı. Ancak, finansal sıkıntıda olan firmaların sayısı da her geçen gün artıyor. Başta tekstil sektörü olmak üzere birçok sektörden batık krediler var.
Banka kredisi takibe alınmış firma sayısı 205 bini aştı. Bu şu anlama geliyor, Türkiye’de her 10 Kobi’den 1’i aldığı krediyi geri ödeyemiyor! Elbette şu an bu sorunu en çok hisseden bankacılık sektörü ancak kısa bir süre içinde sorun birçok sektörü olumsuz etkileyecektir.

Biz işi olumlu tarafından ele alalım

Ekonomideki olumlu ve olumsuz gelişmeleri paylaştık. İşin finansal kısmına dikkat çekerek, biz Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeleri endüstri açısından lehimize çevirmeye çalışmalıyız.
Şu an Türkiye’nin birçok ilinde fabrika inşaatı var. Bu durum başta istihdam olmak üzere birçok soruna çözüm demek.
Bu yeni fabrikalar vinç alacak, demir alacak, çelik alacak, makina alacak, otomasyon hizmeti alacak ve hammadde alacak... Daha birçok konuda endüstriyel ürün ve hizmet satın alacak.

Peki, kim satacak?

Şimdi bu yazıyı okuyan birçok kişi, “yeni fabrika inşaatında olan firmalara nasıl ulaşabileceğini” düşünecek!
Hatta içlerinden bazıları bana ulaşarak bu konuda yardım isteyebilir.
Genellikle benden yardım istenildiğinde ‘hayır!’ demem ama bu konu 2 yönüyle hassas davranmamı gerektiriyor.
1’incisi etik olmaz! Yani, şu an inşaat halinde ya da inşaat yapma kararı almış olan fabrikaların listesini benden yardım isteyenlere vermem halinde, yardım istemeyen firmalara haksızlık etmiş olurum.
2’ncisi firmalar bunu istemeyebilir. Yani, yatırım halinde olan firmalar arasında tedarikçi adayları tarafından sürekli görüşme talebinde bulunulmasından hoşnut olmayacak firmalar olabilir. Geçmişte bu konuda birkaç eleştiri almıştım.
Yine de küçük bir bilgi vermemde sakınca olmaz sanırım! Fabrika inşaatlarının büyük bir bölümü Organize Sanayi Bölgeleri’nde...
Bu konuda bir firma listesi vermeyeceğiz ama Alternatif Yayın Grubu dergi ve web yayınlarında bu firmaların röportajlarına sıklıkla yer vermeye çalışacağız.
Saygılarımla.