Cengiz Holding bünyesindeki Eti Alüminyum, Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirdiği iki yeni ürün "Özel Alüminyum Trihidroksit (ATH)" ve "Özel Alümina" sayesinde 2021'de en az 70 milyon dolarlık ithalatı önlemeyi öngörüyor.

Savunma sanayisinden otomotive, havacılıktan inşaata farklı alanlarda hammadde olarak kullanılan alüminyumun 2019 küresel tüketimi 63 milyon ton olarak gerçekleşti ve her geçen yıl kullanım alanı büyürken, küresel pazarda da yeni ürünlerin geliştirilmesi için büyük bir rekabet yaşandığı belirtildi.

"YÜZDE 10'UNU TEK BAŞIMIZA KARŞILIYORUZ"

Konuyla ilgili görüşlerini ifade eden Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, gerçekleştirdikleri yatırımlarla birlikte Türkiye'nin stratejik kurumlarından biri haline geldiklerini, 2005 yılında özelleştirmenin ardından 580 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını ifade etti.

Tesislerinin bugün Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılar hale geldiğini söyleyen Arkan, "Yapılan yatırımlar, teknolojik yenilikler, yetişmiş insan gücüyle Türkiye'nin ekonomisine katkı sunmanın yanı sıra ileri teknoloji ürünlerimizle ülkenin stratejik kurumları arasında yer alıyoruz. Savunma, havacılık, otomotiv ve denizcilik sektörüne katma değeri yüksek ürünler veriyoruz. Ar-Ge merkezinde çalışmalar yürüterek katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalışıyoruz." dedi. 

"KISA SÜREDE KAMUOYUNA DUYURACAĞIZ"

Yaptıkları çalışmalarla Ar-Ge merkezleri bünyesinde stratejik önemi bulunan iki ürün geliştirdiklerini, alüminyuma ileri teknoloji katarak geçmişte Türkiye'de üretilmeyen ürünleri ürettiklerini kaydeden Arkan, söz konusu ürünler sayesinde 2021 yılında minimum 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçeceklerinin altını çizdi.

Kurdukları altyapı ve nitelikli, yetişmiş insan gücü ile zırhlı araçlardan inşaat işlerine, mutfak malzemelerinden fren balatalarına birçok sektörde kullanılan ama daha evvel yurt dışından temin edilen ürünleri artık üretebildiklerini aktaran Arkan, kurdukları sistem sayesinde yeni başarılar elde edeceklerini, yeni ürün çalışmalarının sürdüğünü ve bunları da kısa zaman içinde kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

"YILLIK 3,5 TON LİTYUM KARBONAT ÜRETECEĞİZ"

Şirket olarak Türkiye'nin yerli ve milli otomobil hedefine ve elektrikli araç üretim sürecine katkı sağlamak amacıyla bünyelerinde lityum karbonat üretiminin Ar-Ge çalışmalarının başlatıldığını kaydeden Arkan, "Çalışma kapsamında, boksit cevherinden lityumun geri kazanılması konusunda laboratuvar çapında çok olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan numune çalışmalarından 'Li-ion bataryalarında kullanıma uygun' olduğu görüldü. 2021'de devreye alacağımız pilot tesis, yıllık 3,5 ton lityum karbonat üretecek. Firmamız, yılda 370 ton lityum karbonat üretim potansiyeline sahip." şeklinde konuştu.

YENİ ÜRÜNLER NE SAĞLAYACAK?

Verilen bilgi doğrultusunda, Özel Alüminyum Trihidroksit (ATH), dünyada 1,5 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip ve Türkiye'de yaklaşık 14 bin 500 ton özel ATH ithal ediliyor. Ürün, 13,7 milyon dolarlık bir cari açığa sebep oluyordu, firma, EtiFine markası ile ATH yatırımına 2015'te başladı ve ithalatın azalmasına olanak tanıdı.

Gelecek yıl ise 50 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesi 50 bin tona çıkartılacak. Kapasite artışıyla hem Türkiye'nin ihtiyacı karşılanacak hem de ihracat kapıları açılacak. ATH, yanma geciktirici, duman bastırıcı, halojensiz ve toksik olmayan mineral katkısı özellikleri sayesinde inşaat, otomotiv, uçak, tren ve tekstil sektörlerinde kullanılıyor.

"Özel Alümina"nın toplam yıllık pazar hacmi ise 3 milyar dolar ve Türkiye'de yaklaşık 58 bin 500 ton Özel Alümina ithal ediliyor. Ürün, 59 milyon dolar cari açığa sebep oluyor.

EtiAlu markasıyla "Özel Alümina" üretimine başlayan Eti Alüminyum'un üretim kapasitesi 2021 itibarıyla 35 bin ton olacak. Özel Alümina; saflığı, yüksek sıcaklığa ve aşınmaya dayanımı, kimyasallara karşı direnci, elektriksel yalıtkanlığı ile özellikle inşaat, savunma sanayi, otomotiv sektörü ve elektronik cihazlarda yaygın bir biçimde faydalanılıyor. (AA)