Yapımına 2017 yılında Mersin Gülnar Akkuyu bölgesinde başlanan projede kullanılan ekipmanların; üretim, montaj ve kurulum süreçlerinde ve inşaat yazı denetimlerinde, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ve resmi teknik destek kuruluşu NÜTED A.Ş.'ye veren şirket, diğer nükleer santraller projelerinde elde edilmiş tecrübe, bilgi ve hizmet becerileri Türkiye'ye aktarıyor.
 
Ulusal ve uluslararası yetkilerini kullanarak, Türkiye'de gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında faaliyet gösteren TÜV Avusturya Türk, 30 kişilik mühendis ve teknik ekibiyle Akkuyu Nükleer Santrali'nde NDK ve NÜTED adına; TSE ve TecnaTom ile birlikte kontroller gerçekleştiriyor. 

SEKTÖRE ÖZEL EĞİTİMLER VERİLİYOR

Yılda 35 milyar kilovat saat elektrik üretecek, Türkiye'nin ilk nükleer santrali çalışanlarına eğitim hizmetleri de veren şirket, nükleer sektörde proje yöneticileri, uzman ve denetçiler ile proje ekipleri kurarak, know-how transferi gerçekleştiriyor. Şirket ayrıca, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ve ilgili paydaşlara nükleer teknoloji ve sektöre özel eğitimler de veriyor. 20 milyar dolarlık maliyet, 4 bin 800 megavatlık tam kapasite ile hizmet verdiğinde İstanbul'un enerji ihtiyacının odası, Türkiye'nin ise yüzde 10'unu karşılayacak santralin 2023 yılında ilk reaktörünün açılması planlanıyor.  

“SÜREKLİLİĞE KATKI SAĞLIYORUZ”

TÜV AUSTRIA olarak Romanya ve İspanya'da nükleer enerji tesislerinin inşaat ve işletme dönemlerinin çeşitli aşamalarında geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini belirten  TÜV Avusturya Türk Ülke Müdürü Yankı Ünal,  “Akkuyu Nükleer Santrali, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılığındaki oldukça önemli bir proje olacak. Ülkemizin ilk nükleeri olması nükleer güvenlik ve sürekliliğinin üçüncü hususunda ayrıca hassasiyet göstermekteyiz. Projeye, pandemi döneminde  Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Tecnatom firması ile iş birliği yapmak için girmiş bulunmakta olup bu şartlar altında tüm üretim, inşaat, kurulum ve montaj süreçlerinin kontrollerini, teknolojinin üreticisi Rusya standartlarına göre gerçekleştirmekteyiz. Nükleere özel olmayan siteler için ülkemizde kullanılan ya da kabul edilen ulusal ve uluslararası standartlarda denetimler gerçekleştirilmektedir. Projede bugüne kadar Rusya Federasyonu Dava olmak üzere Fransa, Fransa gibi taşıtlar gerçekleştirdik ”şeklinde konuştu.