İSTANBUL (AA) - Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olan Mustafa Akmaz, “Türkiye’de bugüne kadar mavi yakalı çalışanların sadece yüzde 15’i, beyaz yakalıların ise yüzde 35’i kıdem tazminatını hak edebilmiştir. Bu tartışılması gereken konu.” şeklinde konuştu.

Akmaz, AA’nın Global İletişim Ortağı olduğu 4. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi sırasında yaptığı konuşmada, EGM’nin görev tanımının oldukça geniş olduğunu, piyasada gerçekleşen her işlemi incelediklerini ve gözetim faaliyeti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye'de ortalama emeklilik yaşının 51 olduğunu ve OECD ülkelerine göre 10 yaş erken emeklilik bulunduğunu dile getiren Akmaz, “SGK’nın sadece toplam prim gelirleri emeklilik aylıklarını karşılayamaz durumda. Karşılama oranına baktığımızda yüzde 75 gibi oran söz konusu. SGK’nın sürdürülebilirliği konusunda önümüzdeki dönemde ciddi tartışmalar yaşıyor olacağız.” dedi.

Akmaz, kıdem tazminatı müessesesinin iyi işlemediğine dikkat çekerek, “Türkiye’de bugüne kadar mavi yakalı çalışanların sadece yüzde 15’i, beyaz yakalıların ise yüzde 35’i kıdem tazminatını hak edebilmiştir. Bu tartışılması gereken konu.” şerklinde konuştuç

Türkiye nüfusunun yaşlandığına ve reformlar oluşturulurken buna dikkat edildiğine vurgu yapan Akmaz, “Son dönemde taahhüt edilen yapısal reformlar son derece kritik öneme sahip. Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal reformları hayata geçirilmiş olacak ve ülke ekonomisine sayısız katkısı olacaktır.” şeklinde konuştu.