İSTANBUL (AA) –  İMEAK Deniz Ticaret Odası adına 2-5 Nisan'da Tuzla Viaport Marina’da düzenlenecek olan15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı'nda, Dünya denizcilik sektörünün önemli oyuncuları, bir araya gelecek.
Fuarda, 600’ün üzerinde markanın ve 35 ülkeden 200’ü aşkın katılımcının yer alması bekleniyor. Sektör tarafından büyük ilgi gören fuar satışlarının yüzde 99’u tamamlandı.
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Ülke ekonomisine, sektörümüzün, yaptığı ihracat ile can suyu olmaya devam ettiğini bildirdi.  Seven, 2018 yılını, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları, kurdaki dalgalanmalar gibi dünya genelindeki ekonomik sorunlara rağmen 990 milyon 521 bin dolar ihracat ile kapattıklarını, belirtti. Konuşmasının devamında, gemi ve yat sektörünün en çok ihracat yaptığı ilk 5 ülkenin Marshall Adaları, Norveç, İtalya, Birleşik Krallıkve Malta olduğunu aktardı.
Seven, 2018 yılı itibarıyla Türk tersanelerinin 4,4 milyon DWT’lik kurulu yeni inşa kapasitesi bulunduğuna işaret etti. Ayrıca Türkiye'nin dünya gemi inşa siparişleri sıralamasında adet bazında  12, tonaj bazında ise 17. Sırada olduğunu bildirdi. 

 "ALIM HEYETİ PROGRAMINA BİRÇOK ÜLKEDEN KATILIM BEKLENİYOR"

Cem Seven, UBM Fuarcılık tarafından, İMEAK Deniz Ticaret Odası adına yapılacak 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında, alım heyeti programı düzenlediklerini kaydetti.
Seven, yaptığı konuşmanın devamında; " İstanbul İhracatçı Birlikleri bünyesinde ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği organizatörlüğünde fuarla eş zamanlı gerçekleşecek alım heyeti programına birçok ülkeden katılım için gerekli girişimler yapıldı." açıklamasında bulundu.
Denizcilik sektörü yılda ortalama 1,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıyor. Son yıllarda 130 milyar dolar seviyesinde seyreden dünya ihracatındaki payını da yüzde 1’den yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyor.
Yaklaşık 30 bin kişiyi istihdam eden sektör, ihracatta kilogram başına 3,48 dolarlık katma değere imza atıyor.