İSTANBUL (AA) - Toyota, otonom sürüş alanında yürüttüğü çalışmalarını tam gaz devam ederken, gelişmiş otonom araçlarıyla gerçekleştirdiği test sürüşlerine Avrupa’nın trafiğe açık yollarında başladı.

Toyota tarafından yapılan açıklamaya göre Toyota simülasyonlarda ve kapalı pistlerde gerçekleştirilen başarılı denemelerden sonra kendi geliştirdiği otonom sistemini, gerçek hayatta kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

Toyata, bu amaçla Lexus LS modeli ile Brüksel’in caddelerinde otonom sürüş testleri yapıyor.

Yapılan açıklamaya göre, otonom araç testlerine başlayan Lexus LS’in standart modelden tek farkı, tavana yerleştirilmiş bir dizi sensör, radar ve kamera konumlandırma sisteminin yer alması. Güvenlik amacıyla, aracın içerisindeki sürücü sürekli olarak otonom araca müdahalede bulunabiliyor.

Toyota, aynı zamanda bu aracı halka açık yollarda kullanmadan önce aylarca süren bir hazırlık dönemi yaşadı. Bunlar arasında otonom sistemin onaylanması, sürücülerin eğitimi, rotanın analizi ve yetkililerden onay gibi aşamalar bulunuyor.

Bu otonom araç çalışması, Toyota’nın “herkes için daha güvenli ve daha iyi mobilite” global vizyonunu yansıtıyor. Toyota aynı zamanda sürücü ile makine arasındaki iletişimi araştırırken, sürücüsüz otomobilin de kapılarını açıyor.