Dünya çapında plastik kirliliğindeki endişe verici artış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarından kaynaklanan çevre kirliliği için Türkiye'de içecek şişeleri ve metal kutularını daha verimli toplamak ve tüketicileri bu konuda motive etmek üzere Depozito İade Sistemi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

Depozito İade Sistemleri, çevresel faydaların yanı sıra geri dönüşüm için gerekli malzemeyi sağlayarak kaynakların verimli kullanılması ve ham madde kazanılmasına da destek oluyor. Mevzuatı yürürlükte olan 40’tan fazla depozito pazarında faaliyette bulunan TOMRA Collection Solutions, Türkiye’de de DİS’nin uygulanması planları çerçevesinde sistemin önemli paydaşı olan perakende sektörü ile buluşmak üzere Perakende Günleri Fuarı’nda yerini alacak.

TOMRA, 2-3 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek fuarda depozito iade sistemleri için sunduğu çözüm ve teknolojileri paylaşacak.

Bu sistem; tüketicinin içeceği satın alırken ödeyeceği depozito bedelini, içeceği tükettikten sonra sağlam ve boş ambalajı iade etmesi ile bedeli geri alması şeklinde yürütülecek bir süreç olarak yönetiliyor. Dünyada DİS’ni kabul eden ve uygulayan ülkelerde, plastik ve çevre kirliliğini önlemenin yanı sıra sistemden ekonomik faydalar sağlamak adına da büyük adımlar atıldığı gözlemlenirken, içecek üreticileri ve perakende sektörü ise sistemin en önemli paydaşları arasında yer alıyor. 

PERAKENDE, DEPOZİTO İADE SİSTEMİ’Nİ MERKEZİNE ALIYOR

Depozito İade Sistemi’nde içecek satışı yapan tüm satış noktaları, sistemin önemli bir parçası haline gelirken, perakende satış noktaları, DİS sayesinde sadece plastik kirliliğinin çözümünde bir paydaş olmuyor, aynı zamanda müşterileri ve işletmeleri için de önemli avantajlar sağlıyor.

Satış noktaları, tüketicilerin iade edeceği ambalajları alıp, sistemi sadakat yöntemi ile yöneterek süreci avantaja çevirebiliyor. 

DİS’İN UYGULANDIĞI ÜLKELERDE HALKIN YÜZDE 84’Ü SİSTEMİ DESTEKLİYOR

Amerika, New York’ta yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 68’i içecek ambalajlarını iade edebildikleri noktalarda alışverişlerini yapıyor. İsveç’te yapılan diğer bir araştırma ise, ankete katılanların yüzde 45’inin en son depozito iade makinelerini kullandıkları mağazada haftalık alışverişlerini yaptıklarını gösteriyor. 

Danimarka ve Finlandiya’daki bir araştırma da tüketicilerin yüzde 79’unun depozito iade bedelini aynı mağazadaki ihtiyaçlarının alımı için kullandıklarını ortaya koyuyor. Yani perakende, bu sistem ile hem müşterilerinin duyarlılıklarının arttığı bir konuda yanlarında oluyor hem de bunu işletmeleri için avantaja çeviriyor.

Bu sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda Depozito İade Sistemleri’nin perakende sektörü için orta ve uzun vadede pek çok fayda sağlayacak bir yatırım olduğu görülüyor. 

HER TÜRLÜ PERAKENDEYE ÖZEL ESNEK ÇÖZÜMLER

1972’de dünyanın ilk depozito iade makinesini (DİM) geliştiren ve üreten TOMRA, teknolojileri, çözümleri ve makineleri ile sistemdeki paydaşların çözüm ortağı oluyor. Dünya çapında 60'tan fazla ülkede faaliyetlerini sürdüren TOMRA, Depozito İade Sistemi’nde dünyanın dört bir yanında, her yıl yaklaşık 40 milyar adet içecek ambalajını 84.000'in üzerinde kurulu makinesi ile topluyor.

TOMRA’nın geniş ürün yelpazesi, en küçük dükkândan en büyük hipermarkete kadar esnek çözümler sunuyor. Mağazanın dış cephesinde konumlandırılan dış mekâna uygun makinelerden, az raf alanı olan daha küçük mağazalar için özel olarak tasarlanmış, az yer kaplayan kompakt ve ekonomik çözümlere kadar işletmelerin yapısına uygun çözümler sağlanıyor.