İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin en değerli markalarından olan ve dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu şirketi konumunda bulunan Türk Hava Yolları gökyüzündeki 86. senesini kutluyor.

THY Basın Müşavirliğinin yaptığı açıklamaya göre, ay yıldızlı bayrağı ilk defa 1933 senesinde, toplam 28 koltuk kapasitesine sahip olan 5 uçaklık filosuyla taşımaya başlayan küresel marka, günümüzde 336 uçaklık modern bir filoyla her gün yüz binlerce yolcuyu dünyanın dört bir köşesine taşıyor.

Operasyonlarına ilk defa, "Devlet Hava Yolları İşletmesi" adıyla İstanbul Atatürk Havalimanı'nda (eski ismiyle Yeşilköy Havalimanı) başlayan THY, 1943-1945 seneleri arasında filosuna kattığı yeni uçaklar ile günümüzdeki başarısının temellerini attı.

Yolcu kapasitesinin ile hedeflerin büyümesiyle beraber, ilk yurt dışı seferini 1947 senesinde, Ankara-İstanbul-Atina hattında gerçekleştiren THY. TC-ABA tescil kodlu DC-3 uçağı ile yaptığı uçuşu 2 saat 40 dakika sürdü. Türk Hava Yolları, ilk Atina seferinden tam  4 sene sonra ise 1951 senesinde Lefkoşa, Beyrut ve Kahire ile uluslararası uçuş noktalarını büyüttü.

1960'lara gelindiğinde ise THY,  Türkiye pazarında edindiği deneyim ile yurt dışı operasyonlarında başarılı bir strateji geliştirerek henüz o senelerde Avrupa'da adını duyurmayı başardı. Jet motorlu uçakların gökyüzünde görülmeye başlaması ile birlikte THY'nin başarı yolculuğu da aynı oranda hızlandı.

Kuruluşunun 50. senesinde (1983), 30 uçaklık filosu ve 4 bin 37 koltuk kapasitesiyle 3 farklı kıtaya uçuş yapan THY, bu önemli seneyi 2,5 milyon yolcu ve 30 bin ton kargo taşıyarak noktaladı. Aynı dönemde, yolcularının seyahat deneyimine yüksek derecede dikkat eden şirket, her ay milyonlarca yolcusuyla buluşturduğu "Skylife" dergisini ilk defa 1983 senesinde "THY Magazin" ismiyle yayınladı.

2000'li yılların ilk döneminde THY,  küresel havacılık sektöründe yaşanan duraklama ve gerilemenin aksine yeni yatırımlar, açılan hatlar ve büyüyen filosuyla önemli bir büyüme aşamasına girdi. Bu değişim sürecinde yalnızca yolcu taşıyan bir şirket olarak kalmayan THY, uçak bakım onarımı, kargo taşımaları, yer hizmetleri, uçak içi koltuk ve mutfak üretimi, havacılık ve uçuş eğitimi konularında da diğer hava yollarına hizmet sunan bir marka halini aldı.

Uçuş ağını 2019 senesi itibarıyla 124 ülke ile 309 destinasyona kadar büyüten, senede 75 milyonu aşkın yolcu taşıyan THY, 6 Nisan itibarıyla yeni evi İstanbul Havalimanı'na taşınarak daha güçlü bir yükseliş için büyük bir başlangıç gerçekleştirdi.

Dünyanın en genç uçak filolarından birine sahip olan ve operasyonlarını küresel havacılığın yeni merkezi olan İstanbul Havalimanı'nda devam eden Türk Hava Yolları, 86. yaşında dünyanın en iyi hava yolu şirketi olma serüvenine devam ediyor.