Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğünde organize edilen, Türkiye’nin En Büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST yoğun bir katılımla İstanbul Atatürk Havalimanı’nda başladı. 

FESTİVAL İLE TEKNOLOJİ ATEŞİ TUTUŞUYOR

Festivalin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST’e olan ilginin her geçen yıl katlanarak arttığını ifade ederek "TEKNOFEST yarışmacıları, ziyaretçileri, buraya gelemese de uzaktan takip eden gençler, Türkiye’nin geleceğini inşa edecek gerçek kahramanlardır." diye konuştu.

Festivalin gençliğinde "Büyük Türkiye"nin mimarlarını gördüklerini belirten Bakan Varank, Türkiye'yi 2053 ve 2071 hedeflerine taşıyacak bir nesille beraber yürüdüklerini dile getirdi. Gençlerin kalbinde teknoloji ateşini tutuşturan T3 Vakfı’na ve diğer tüm paydaş kurum, kuruluşlara teşekkürlerini ileten Varank, festivalde ilk kez sergilenecek ve gösteri uçuşları yapacak yerli ve milli ürünlere ilişkin bilgiler paylaştı.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA DAMGA VURACAĞIZ"

Festivalde yarışmacıların, roketten otonom sistemlere, yapay zekadan su altı sistemlerine 35 farklı alanda hünerlerini sergilediğini söyleyen, söz konusu yarışmalarda gençlerin heyecanına ortak olduklarını kaydeden Varank, Türkiye’yi teknolojinin gidişatını takip eden değil, tayin eden ülkeler arasına sokmak için çalıştıklarının altını çizdi.

İHA alanında dünyada sayılı ülkelerden biri haline geldiklerini aktaran Varank, "Bugün nasıl ki dünya basını İHA teknolojileri alanında bizi konuşuyorsa yarın da elektrikli araçlar, otonom araçlar, insansız su altı araçları, yapay zeka, hibrit roket teknolojileri, uçan arabalar konusunda bizi konuşacak" diyen Varank, “Ben ne zaman uçan arabalardan bahsetsem bizimle dalga geçmeye çalışanlar oluyor ama bilmiyorlar ki 2030’a kadar uçan arabaların pazar payı 320 milyar dolara ulaşacak. Onun için biz ‘samanyolu galaksisi’  dediğimizde sadece akıllarına saman gelen anlayışa aldırış etmeden teknolojiye, gençlerimize yatırım yapacağız ve hep beraber tarih yazacağız. Türkiye, gümbür gümbür gelen gençleriyle önümüzdeki yıllara mührünü vuracak." dedi.

"ULUSLARARASI MARKA HALİNE GETİRECEĞİZ"

Festival ile eylül ayını teknoloji ayına dönüştürdüklerini bildiren Varank, TEKNOFEST’i gençlerle, STK'larla ve tüm paydaşlarla uluslararası bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini ve gelecek festivalin bir ayağının da Azerbaycan’da olacağının bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise, “TEKNOFEST'in bir sivil toplum girişimi olarak ortaya çıkması çok önemli. Gençler burada bu coşkuyu görüyorsunuz. ‘TEKNOFEST ne yaptı?’ diye sorulduğunda büyük bir potansiyeli harekete geçirdiğini ve derin dalgayı oluşturduğunu söyleyebilirim. Biz Savunma Sanayi Başkanlığı’nda istiklal ve istikbalimiz için dedik. Şu anda istikbal de sizsiniz, istiklal de sizsiniz." ifadelerini kullandı.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da gerçekleştirdiği konuşmada, festivalin çok büyük anlamlar ifade ettiğini, yılmadan azimle çalışan Türk milletinin asil ruhu olduğuna vurgu yaptı.

YENİ İHA MOTORU VE TOGG YERİNİ ALDI

Festival kapsamında, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları, İstanbul Boğazı semalarında selamlama uçuşu yaptı. SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları'na, Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MIG-29 uçakları da eşlik etti. Yerli ve milli olanaklarla tasarlanıp üretilen uçak ve helikopterler de yaptıkları gösteri uçuşları ile izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.

Ayrıca Türkiye'nin yeni İHA motoru ve yerli milli otomobili TOGG da festivalde yerini aldı. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından, insansız hava araçlarına (İHA) güç vermek için geliştirilen, Türkiye’nin ilk turbodizel havacılık motoru, PD170'ten 5 kilogram daha hafif ve 55 beygir daha güçlü PD222ST motoru ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu'nun yerli otomobili de sergilendi.

TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen, 21 Eylül'de başlayan ve 26 Eylül'e kadar devam edecek olan festival, ziyaretçilerini teknoloji ateşi ile tutuşturacak. (AA)