Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Yazarı Şeref Oğuz, KOBİ’lerin finansmana erişiminde, eşit verilen kredi sistemi ile yatırım değeri olan fikir yerine, ihtiyacı olmayana verilen kredi sistemini eleştirdi.

TEMEL SORUN FİNANSMANA ERİŞİMDE GİZLİ

Teknoloji Gündemi’ne konuşan, Oğuz, gıda işinde hizmet veren KOBİ’ye de, ileri teknoloji çalışıp, yaratım sürecinde bütçe bekleyen firmaya da aynı oranda kredi verilmesini eleştirdi. Ekonomist Oğuz, KOSGEB dahil tüm kurumların, teknoloji ve yüksek katma değerli ihraç ürünü üreten KOBİ’ye imtiyaz tanıyarak, Türkiye’’nin geleceğine katkı sunabileceğini belirtti.

BANKALAR, ORTAK OLACAĞI YATIRIMA KREDİ VERMELİ

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Yazarı Şeref Oğuz, KOBİ’lerin finansmana erişimi konusunda ise bankaları eleştirerek, “Hollanda’da elinizdeki lale soğanını takdir edip, size kredi veren bankalar var. Türkiye’deki bankacılık sistemi, ihtiyacı olmayan, geliri, referansı olana borç verme silkesine dayalı olunca da, Türkiye’de yatırımcının finansmana erişimi olmuyor.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİN ANAHTARI

Bankalardan beklentimiz, iş fikri ile ilgili uzman istihdam ederek, hak eden yatırıma ortak da olarak, kredi vermesi. Bu bakış açısı, Türkiye’nin yüksek katma değerli ihraç ürünü üretmesinin de yolunu açacaktır” dedi.