Tarım sektörünün pandeminin de etkisiyle zorlu geçen 2020 yılında bütün zorluklara karşın ekonominin genelinden daha iyi büyüme performansı gösterdiğini, ancak sektörün kaynak ve finansman sorununun bütün şiddetiyle devam ettiğinin altını çizdi.

"REKOLTELER ARTIŞ GÖSTERDİ"

Yazılı bir açıklama yaparak sektörün 2020 yılı verilerini değerlendiren Demirtaş,  iklim koşullarının olumlu seyretmesinin bazı ürünlerde rekolteleri artırdığını söyleyerek buğday, çavdar, yulaf, arpa gibi tahıl ürünlerinin üretimlerindeki yükselişe dikkat çekti.

Demirtaş, buna karşın endüstriyel bitkilerden pamukta ise 2020 yılında rekoltede düşüş eğilimi olması nedeniyle fiyatların yükselme eğilimine girdiğini söyledi.

"SEKTÖR, İLK ÜÇ ÇEYREKTE BÜYÜDÜ"

Türkiye'de sektörün 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3, ikinci çeyreğinde yüzde ve üçüncü çeyreğinde de yüzde 6,2 büyüdüğünü ifade eden Demirtaş, "Tarım sektörünün bütün zorluklara rağmen ekonominin genelinden daha iyi bir performans gösterdiği ve ekonominin gelişmesine olumlu katkı yaptığı görülüyor. Söz konusu pozitif gelişmelere karşın, tarım sektörünün kaynak ve finansman sorunu bütün şiddetiyle sürüyor. Bu sorunun temelinde tarıma ayrılan desteğin yetersiz olması yatmaktadır." dedi.

"ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİYOR"

Yeterli desteği alamayan üreticilerin banka kredisine yöneldiğine ve tarım kesiminin borçlarının artarak ödenmesinin güç bir yere doğru gittiğine işaret eden Demirtaş, bu doğrultuda gereken tedbirlerin alınmaması halinde tarımsal nüfusun düşeceğini sözlerine ekledi. (AA)