İSTANBUL (AA) - İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), kargo ve yolcu sayısına göre direkt ve endirekt, 45 bin kişinin istihdamıyla birlikte, 23 milyar TL geliriyle, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1'ini tek başına karşılıyor.

Doğru yatırımları ve hizmet kalitesiyle elde ettiği yolcu artış oranları ve istihdamıyla, yurt dışında birçok başarı elde eden İSG, Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.
Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı'nın (EUROCONTROL) 2017’de yayımladığı havayolu trafik trendleri raporuna göre, İSG’nin katkısının 2023’te, 75 bin istihdam ve 44 milyar TL katma değerle GSYH’nin yüzde 1,5'ine yükseleceğini hesaplıyor.

Tüm dünyada kabul edilen araştırma sistemiyle, ekonomik etki analizi, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın iş yapış şekliyle biçimlenen ekonomik etkinin toplamına dayanıyor.

SABİHA GÖKÇEN'İN AVRUPA'DAKİ SIRALAMASI...

İSG'nin Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Fikret Cömert, yolcu sayısında Türkiye’nin en büyük ikinci, Avrupa'nın ise 13'üncü havalimanı statüsünde bulunan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni yatırımların ardından, Avrupa’daki konumunu hızla yükselttiğine işaret etti.

İSG yatırımlarının, GSYH'ye katkısıyla beraber, genel ekonomiye, daha geniş katkılar sunduğunu söyledi.
Cömert, "Sözgelimi, turizmle havacılık sektörünü kalite ve kapasitede geliştirerek, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımcı sayısını arttırıyoruz.


İSTANBUL'UN HAVALİMANLARINDA HEDEFİ NE?

Cömert, İstanbul’u dünya çapında hava taşımacılığı bağlantı üssü yapma planına ulaşmak için tüm güçleriyle çalışmaya ve yatırıma devam edeceklerini açıkladı.

TÜRKİYE HAVALİMANLARINA 2018’DE KAÇ YOLCU GELDİ?

Türkiye'deki havalimanlarının 2017’de hedeflediği toplam yolcu sayısının 165 milyon olduğunu belirten Cömert, 2018’de bu sayının 200 milyona çıkabileceğini açıkladı.
Dünyanın en büyük havalimanı, İstanbul Havalimanı'yla beraber, hedeflere çok daha hızlı ulaşılacağını ifade etti.

İSG’nin bugün, 34 milyon yolcuya tek çatıda, servis götürdüğünü söyledi. 2019 sonunda ikinci pistin bitirilip, hizmete alınmasıyla hava trafiği kapasitesinin katlanacağını söyledi.