Gülşah Ekinci Beyaz’ın hazırlayıp sunduğu Sektör Analiz programının bu bölümünde Commtech İstanbul Mühendislik Yöneticisi Can Akgün & Direktör Fatih Ulusoy konuk oldu. Akgün ve Ulusoy, inşaat sektöründe danışmanlık hizmetleri üzerine bilgiler verdi. 

“PROJE YÖNETİMİ BİR GÜVEN UNSURUDUR”

Proje yönetimi ilk 1960'lı yıllarda Amerika'da çıkmış bir terim ve kültür. Sonrasında tüm dünyaya Ortadoğu'ya yayılmış. Bir işin en üst kalitesine ulaşma çabası ile verilen hizmetler proje yönetimi oluyor. Özellikle yatırımcı hayallerinde olan ve yapmak istedikleri projeleri firmaların kontrolü ve yönetimi nezdinde yapılmasını tercih ediyorlar çünkü bizler birer güven oluşturuyoruz. Tabii ki bu hususta güvenilirliği de kaybetmemek gerekiyor.

“PROJE YÖNETİMİNE NEDEN İHTİYAÇ VAR”

Neden proje yönetimine ihtiyaç duyuluyor aslında ilk önce buna bakmak lazım. Geçmişten günümüze kadar yapılan tüm uygulamalarda bir iş yapılıyor ama yapılırken nasıl yapılıyor belli değil. Projelerde süreçle ilgili alınan tüm kararlara işe başladıktan sonraki süreçte karar verildiği için bizi zaman zaman sorunlarla karşı karşıya getiriyor. Günümüzde kamu da olsa özel de olsa iki tane önemli parametre  var; para ve zaman. Bizim geçmişi bir kenara bırakıp artık gelecekte yapılacak olan tüm projeler ile ilgili bir proje okuması yapmamız gerekiyor. İşte bu noktada da proje yönetimi devreye giriyor.  

“BİZİM TEK GÜCÜMÜZ PERSONELİMİZ”

Proje yönetimi üzerine Türkiye'de aslında birçok çalışma oldu. Bu kültürün Türkiye'de özellik de donanımlı,işinde profesyonel, işini sahiplenen mühendislerin gerçekten en doğru şekilde eksiksiz, hatasız bir üretim ciddiyetinde bir üretim nasıl yapılırsa o şekilde yapması için çalışıyoruz. Yani teknik insan kaynağı yönetimi yapıyoruz, bir müteahhitlik yapmıyoruz. O sebeple bizim tek gücümüz personelimizdir. 

“HERKES TÜM ENERJİSİNİ VERMELİ”

Bir projenin başarısında önem arz eden konular var. İşe ne kadar müdahale edeceğiniz çok önemli bir konu. Her şeyden önce yatırımcının temsilcisi, finans temsilcisi, taşeron temsilcisi ne kadar işte bulunacak, yüzdelikleri nelerdir, metodoloji nasıl uygulanacak bunlara karar verilir. Herkes tüm enerjisini bu işe versin mottosuyla hareket edersek proje yönetimi konusunda daha başarılı adımlar atmış oluruz.