VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Oyuncağın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ithalata bağlı bir sektör olduğunun altını çizen Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Esin Yürür, Uzak Doğu'da yaşanan krizlerin oyuncak sektörüyerli üretime yönelttiğini söyledi.

"İSTANBUL OYUNCAK FUARI ÖNEMLİ BİR İMKAN YARATTI"

Bu sene dördüncü kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı'nın büyük bir ilerleme kaydettiğini bildiren Yürür, dünyanın içinde bulunduğu şartlardan ötürü Uzak Doğu'dan ithalatın zorlaşması ve nakliyet maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle  Avrupa ve yakın coğrafya için Türkiye'nin önemli bir kaynak niteliği kazanmaya başladığını dile getirdi.

Söz konusu fırsatı görerek değerlendirme noktasında adımlar atan Türk şirketlerinin ürünlerini sergilemek ve ihracat fırsatları oluşturabilmek adına fuarın önemli bir olanak sağladığını vurgulayan Yürür, "Bu sene 17 ülkeden 152 firma temsilcisi ile 236 firma fuarda yerini aldı. 10 firma doğrudan yurt dışı katılımcısıydı. Bu durum fuarımıza olan ilgi düzeyinin ne kadar yukarıda olduğunu göstermektedir. Bu katılımcı sayısı geçen yılın 2 katına yakındı. Neticede bilhassa üretici firmalarımız önemli bir satış fırsatı bulabildi. Böylece ihracatta önemli bir atılım gerçekleşecek." dedi.

"ÜRETİME YÖNELİM VAR, BELİRLİ BİR SÜREÇ İÇİNDE OLACAKTIR"

OYDER Başkanı Yürür, sektörde küçük de olsa değişimlerin yaşandığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Oyuncak tüm dünyada uzmanlaşmış belirli üretim üsleri ağırlıklı olarak dönen bir sektör. Ancak son dönemde Uzakdoğu ile ilgili yaşanan krizler az da olsa bir dönüşüm yarattı. 2020 öncesinde ithal oyuncak payının yüzde 85-87 bandında olduğu düşünülürken, 2021 yılında bu oranın yüzde 75-80 bandına indiği tahmin ediliyor. Üretime yönelim kesinlikle yaşanıyor. Ancak bu oranın artması belirli bir süreç içinde olacaktır. Kısa vadede dramatik bir değişiklik olması beklenmemelidir." 

"BEKLENİLDİĞİ KADAR OLUMLU ETKİ GÖRMEK ZOR"

Sektörün genel durumundan da bahseden Esin Yürür, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan diğer sektörler gibi etkilendiğini, fiyat artışlarının talebin daralmasına sebebiyet verdiği için önemli bir sorun teşkil ettiğini ve 2022'nin ikinci yarısında sorunun daha da büyüyebileceğine işaret etti.

Sektörün TL bazında büyüdüğünü ancak yüksek enflasyondan dolayı gerçek büyümenin görülemediğini aktaran Yürür, "Adet bazında büyüme değil daralma olduğunu görmekteyiz. Uzak Doğu nakliye fiyatlarının artışı Türkiye pazarını batıya yakın olması nedeniyle cazip hale getirmektedir. Ve fakat ham madde bulunurluk krizi ve artan fiyatlar ile kapasite sınırları nedeniyle beklenildiği kadar olumlu etki görmek maalesef zor." şeklinde konuştu.

"OYUNCAK YAN SANAYİNİN KURULMASI GEREKİYOR"

Türkiye'nin üretim açısından gelişme göstermesine rağmen küresel merkez olmaktan uzak olduğunu ifade eden OYDER Başkanı Yürür, Türkiye'de üretilebilen ürün çeşidinin kısıtlı olduğunu ve küresel merkez olmak için dünya standartlarında üretim kapasitesinin, ürün çeşitliliğinin daha fazla gelişmesinin şart olduğuna dikkat çekti.

Oyuncak yan sanayinin kurulması gerektiğinin altını çizen Yürür, geçtiğimiz iki yılda bu konuda gelişme gösterildiğini de sözlerine ekledi. (AA)