Türkiye'nin en büyük mesleki emeklilik fonu OYAK, 2020 yıl sonu itibarıyla konsolide hasılatını 73 milyar TL'ye, toplam varlıklarını ise 157 milyar TL'ye ulaştırdı.

TOPLAM İHRACATIN YÜZDE 2,5'İNİ TEK BAŞINA GERÇEKLEŞTİRDİ

61. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştiren firma, 2020 yılı nemasını yüzde 27,2 olarak açıkladı. Şirketin nema oranı, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2020'de de enflasyonun üzerinde (12,6 puan) gerçekleşti.

Firma, 4,3 milyar dolarlık ihracatıyla toplam ihracatın yüzde 2,5'ini tek başına gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisine gerek dışa bağımlılık gerekse cari açığın azaltılmasına yönelik katkı sağlayan OYAK, grup şirketleriyle birlikte 2020 yılında 15 milyar TL'lik vergi ödedi.

STRATEJİK HAMLELERİNİ HAYATA GEÇİRMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Son senelerde yapılan uzun vadeli planlara dayanan stratejik hamleler sayesinde grup şirketlerinin karlılıklarını ve piyasa değerlerini artıran şirket, Covid-19 krizi kaynaklı dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen büyümesine devam ederek 2020'de gösterdiği başarıyı gelecek yıllara da taşımak için stratejik hamlelerini hayata geçirmeyi sürdürüyor.

Son 5 yılda gerçekleşen 26,5 ortalama nemanın sürdürülebilir başarısı, şirketin varlığı içerisindeki satın alma, satış, birleşme ve halka arz gibi tüm yatırım kararları temsilciler kurulu ve genel kurul kararları doğrultusunda oluşturulan politika ve esaslar çerçevesinde hayata geçiriliyor.

Kararlar, mevzuat çerçevesinde icra ediliyor, ön değerlendirmeler ayrıntılı incelemeler ve teknik çalışmalar genel müdürlük tarafından uluslararası değerleme ve denetim kriterleri gözetilerek, uluslararası danışmanlık, derecelendirme ve değerleme firmalarına yaptırılarak, tüm kararlar yönetim kurulunda oy birliğiyle alınıyor.

GIDA SEKTÖRÜNE GİRİŞ YAPTI

Üye rezervlerini güvenli bir şekilde değerlendirmek için döngüsel olmayan operasyonel karlılığı yüksek, salgın gibi kriz ortamlarında bile stabil büyümesine devam eden, son tüketiciye ulaşılabilen perakende sektörlerinde faaliyet gösterilmesi gerekliliğini gören şirket, Total, M Oil, Milangaz, Tamek ve Sagra'nın hisse ve varlık devirlerini gerçekleştirdi.

Total, M Oil, Milangaz markalarının faaliyette bulunduğu binden fazla istasyonda ve perakende satış noktalarını ziyaret eden günlük ortalama 145 binden fazla araca ve dengi tüketiciye teknoloji, finansal hizmetler, mobiliteye dayalı yeni trendleri tecrübe edebilecekleri yaşam alanları sunuyor.

OYAK, böylece 240 milyar TL pazar hacmine sahip akaryakıt sektöründe, 122 milyar TL büyüklüğünde ve hız kesmeyen büyümesiyle son olarak gıda sektöründe de faaliyet göstermeye başladı. (AA)