Genç Başarı Eğitim Vakfı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğiyle gerçekleştirilen GençBizz Lise Girişimcilik Projesi; 14-18 yaş grubundaki liseli öğrencilerin rehber öğretmenleri eşliğinde şirket kurma ve yönetme bilgilerinin aktarılmasını hedefliyor. 

Yeni projeler gerçekleştirmek için öğrencilerin cesaretlendirildiği programda, lise öğrencilerinin kendi küçük ölçekli şirketlerini sıfır sermaye ile kurması ve okul sınırları içerisinde gerçek ürün ve hizmet üreterek satış yapması hedeflenirken aynı zamanda yönettikleri, ulusal ve uluslararası fuarlara katıldıkları bir eğitim programı olarak da faaliyet gösteriyor.

ESP SERTİFİKASI ALDI

İLKİM’i kuran GEBKİM MTAL 10. Sınıf öğrencileri; Azra Karaoğlan, Bengisu Gümüşkanat, Berra Yıldırım, Elif Beyza Günaydın ve Zehra Terzi, projenin en başından beri Tasarım Teknolojileri Alan Öğretmeni Yasemin Akyel’in rehberliğinde çalışmalarını gerçekleştiriyor.


 
GEBKİM MTAL öğrencisi ve İLKİM Şirketi’nin CEO’su Bengisu Gümüşkanat, programın sonunda yapılan uluslararası girişimcilik sınavında başarılı olarak, 20 ülkede geçerli Entrepreneurial Skills Pass (ESP) sertifikasını almaya hak kazandı. 

15-19 yaş arası öğrencilerin gerçek bir girişimcilik tecrübesi edindikleri ve bir iş kurmak ya da başarılı bir şekilde istihdam edilebilmek için gerekli bilgi, beceri ve yeteneklere sahip olduklarını kanıtlayan ESP, uluslararası bir yeterliliktir sertifikası omasının yanı sıra öğrencilerin üniversite girişlerinde, staj ve işe alım süreçlerinde bir adım öne geçmelerine imkan sağlıyor.

GELECEĞİN KADIN GİRİŞİMCİLERİ

2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılında da projelerine devam eden GEBKİM MTAL ve İLKİM şirketi, bu yıl programa katılan 280 firma arasında yapılan elemeleri geçerek ilk 70 firma ile yarı finale kalmayı başardı.

Kurdukları şirket ile bir ilki gerçekleştirerek B12, C ve D vitaminlerini içerecek doğal bir vitamin bandı oluşturmayı hedefleyen genç girişimciler, ilk olarak iğne, aşı korkusu yaşayanlar için bant şeklinde bir aşı geliştirmek fikri ile yola çıktı.

Ancak aşı üretiminin ileri düzeyde yetkinlik gerektirmesi sebebiyle vitamin bandı üretmeye odaklanan gençler, şimdilerde ise, Kimya Öğretmenleri M. Salih Alçın’ın desteği ile laboratuvar prototip çalışmalarını yapıyor.

“DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

GEBKİM Eğitim, Araştırma ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, GEBKİM MTAL’li öğrenci ve öğretmenlerinin başarılarından gurur duyduklarını belirterek vakfın öğrenci ve öğretmenlerinin her zaman yanında ve destekçisi olmaya devam ettiğini vurguladı.

İLKİM şirketinin, GençBizz programı kapsamında yaptıkları çalışmalar ve elde ettikleri başarıları mutlulukla izlediğini aktaran Aracı, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğitimde başarı sürekli ilerlemeyi hedefleyen bir vizyonla gerçekleşiyor. Biz de tüm projelerimizi bu anlayışla gerçekleştiriyoruz.  GEBKİM’li sanayicilerimizin okulumuza olan destekleri çok kıymetli. Öğrencilerimizin devam eden laboratuvar ve prototip çalışmalarında da İLKİM’e desteğimiz sürecek. GEBKİM, kimya sektörünün eğitim, yenilik, girişim merkezi olarak geleceğin kimyacılarının ve girişimcilerinin yetiştiği bir ekosistem olarak öncü bir rol üstleniyor.” dedi.