İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi'nin, Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamında, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) da katkılarıyla kurulan sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerini bir araya getiren  KARMA Gerçeklik Laboratuvarı, Rumeli Feneri Kampüsünde düzenlenen törenle devreye alındı.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan'ın ev sahipliğini üstlendiği törende, rehabilitasyon ve psikolojik dayanıklılık konularında kullanılan sanal gerçeklik sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi alanlarında araştırmalar gerçekleştiren Güney Kaliforniya Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü Merkezi Medikal Sanal Gerçeklik Bölüm Direktörü Psikolog Albert Skip Rizzo ile Güney Kaliforniya Üniversitesi, Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü Araştırma ve Geliştirme Entegrasyonu Yöneticisi Arno Hartholt da yer aldı.

Açılış sırasında söz alan İnan, KARMA Gerçeklik Laboratuvarının disiplinler arası çalışmayla bilimin çeşitli alanlarına ve insanlığa hizmet sunacağını aktardı.

Laboratuvarın hangi konularda çalışma yürüteceğine dar bilgilendirme yapan İnan;  teknoloji ile interdisipliner çalışmanın kesiştiği yerde  büyük atılım ve ilerlemelerin yaşanacağını söyledi

YENİ UZMANLARI YETİŞTİRECEK

Dijital teknoloji konusundaki çalışmaların gerçekleştirileceği laboratuvarda, kamu-üniversite-sanayi iş birliği prensipleri göz önünde bulundurularak, yeni nesil medya teknolojilerinin toplum için faydalı yerlerde kullanılması maksadıyla Ar-Ge ve uygulamalar gerçekleştirilecek.

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle nesnelerin interneti, biyosensörler, dijital ikiz, 3B ortamlar, fotogrametri gibi etkileşimli tasarım araç ve kavramların kullanılacağı laboratuvarda, yeni nesil ara yüzler geliştirilecek, araştırmalar yapılacak ve bu alana yönelik uzmanlar yetiştirilmesi sağlanacak.