İSTANBUL (AA) - Koç Holding, 2019 senesinde 4,4 milyar TL tutarında net kara ulaştı.

Konuyla ilgili olarak Koç Holding tarafından yapılan açıklamaya göre, firma 2019 senesinde konsolide bazda toplam 153,5 milyar TL değerinde gelir elde ederken, 4,4 milyar TL ana ortaklık payı net dönem karı elde etti.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) olan Levent Çakıroğlu, 2019 senesi finansal sonuçlarına ilişkin olarak yapmış olduğu değerlendirmede, "2019 dünyada ve ülkemizde belirsizlik ve değişimin hakim olduğu bir seneydi. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde karşı karşıya kaldığımız her türlü zorluğa rağmen yatırımlarımıza kararlılıkla sürdürdük. Disiplinli yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız ve tedarik zincirimizle belirsizlikler karşısında güçlü konumumuzu korurken, uzun vadeli değer yaratma hedefimiz çerçevesinde özveriyle çalışmaya devam ediyoruz. Uzun yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz yatırımlar ülkemize duyduğumuz güvenin en büyük göstergesi. 2019 yılında yaptığımız 8,9 milyar TL kombine yatırımla, son 5 senelik toplam tutar 38 milyar TL’ye ulaştı. Koç Topluluğu olarak bizi tüm paydaşlarımız ve toplum nezdinde farklılaştıran unsurun kültürümüze, söylemlerimize ve iş yapış şeklimize yansıyan değerlerimiz olduğunun bilinciyle geleceğe güvenle ilerliyoruz." şeklinde konuştu.

Küresel büyüme vizyonuna göre, bilhassa da Asya Pasifik bölgesinde önemli gelişmeler yaşadıkları bir seneyi arkalarında bıraktıklarını dile getiren Çakıroğlu, topluluk şirketlerinden Arçelik ve Hindistan’ın en büyük şirketler grubu Tata’nın ana hissedarı olduğu Voltas ortaklığıyla kurdukları "Voltbek Home Appliances"ın beyaz eşya fabrikasının açılışını geçen ay gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çakıroğlu ayrıca Arçelik'in 2019 senesinde Bangladeş’in ileri gelen beyaz eşya üreticisi ve perakende zincirlerinden Singer Bangladesh’in ana hissedarı Retail Holdings'i satın aldığını ve ülkede çok önemli bir konum elde ettiğini belirtti. Öte yandan Arçelik'in güçlü yurt dışı performansının yanı sıra, iç pazardaki daralmaya rağmen karlılığını artırdığını vurgulayan Çakıroğlu, Aygaz'ın Bangladeş’te LPG temini, dolumu ve dağıtımı yapmak üzere ülkenin en büyük şirketlerinden United Enterprises ile bir ortak girişim oluşturulması için yürüttüğü çalışmalar ile uluslararası bir oyuncu olma yolunda önemli bir aşama kaydettiğinin altını çizdi.

Koç Topluluğu ve UniCredit iş ortaklığının sona ermesi ile beraberYapı Kredi’de en büyük pay sahibinin Koç Topluluğu olduğunu ve bankada yeni bir dönemin başladığını söyleyen Levent Çakıroğlu, “Bankamız için hedeflerimizi büyüttüğümüz bir dönemdeyiz. Yapı Kredi önümüzdeki süreçte yoluna daha da iddialı devam edecek." dedi.

Çakıroğlu, Tüpraş'ın İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’ndeki planlı bakım ve iyileştirme çalışmalarına karşın yüzde 97,8 kapasite kullanımıyla, üretimini önceki seneye nazaran yüzde 9,4 artırarak 28,1 milyon tona yükselttiğini aktardı.

2019 senesinde faaliyete geçen Londra Ticaret Ofisi ile ithalat ve ihracat operasyonlarını destekleyerek tedarik zinciri ve satış faaliyetlerinden ek değer yaratmayı amaçladığını belirten Çakıroğlu, Ford Otosan'ın ise segmentinde bir ilk olan Ford Transit Custom şarj edilebilir hibrit elektrikli aracının üretimini ve ihracatını gerçekleştirdiğini söyledi.