Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, ocak-mart 2021'de Türkiye’den 558 ton hamsi ihraç edildi ve bu ihracattan 2 milyon 852 bin 503 dolar gelir sağlandı.
Geçen yılın aynı dönemine oranla miktar bazında yüzde 32 azalan hamsi ihracatı, değer bazında ise yüzde 15 artış gösterdi.
Fransa'ya hamsi ihracatı yüzde 61 arttı
Türkiye bu dönemde 23 ülkeye hamsi ihracatı yapıldı. Bu ülkeler arasında Fransa, Belçika ve ABD ilk 3 ülke olarak sıralandı.
Türkiye'den yılın ilk üç ayında Fransa'ya 918 bin 575 dolar karşılığında 148 ton hamsi ihraç edilirken, Fransa'ya ihracatın miktarda yüzde 31, değerde yüzde 61 artış gösterdi.
Fransa'yı 841 bin 746 dolarla Belçika ve 328 bin 851 dolarla Amerika Birleşik Devletleri takip etti.

YASAKLAR HAMSİ İHRACATINA KATKI SAĞLADI

Karadeniz'in önemli ürünlerinden hamsinin ihracatında geçen yıla kıyasla miktarda düşüş yaşanmasına karşın değer bakımından artışın sürdüğünü söyleyen DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu sene zaman zaman hamsi için uygulanan av yasağının ihracata katkı sağladığını belirtti.
Yasaklar sayesinde hamsinin istenilen boya kısmen ulaşmasının ihracata katkı sağladığına dikkat çeken Gürdoğan, dönemsel yapılan bu uygulamanın önümüzdeki sezonda da devamı büyük katkı sağlayacağını ifade etti. İhracatları için önemli bir ürün olan hamsinin sürdürülebilirliğini devam ettirmeleri gerektiğinin altını çizen Gürdoğan, bunu da alınacak tedbirlerle devam ettirebileceklerini söyledi. (AA)