Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Türk-Alman Üniversitesi'nin ortaklığında hayata geçirilecek Dijitalpark Teknokent'in temelini attı.

Temel atma törenine, Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Başkanı ve Dijital Park Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Bayraktar, Dijital Park Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ve diğer yetkililer de katıldı.

"AR-GE VE YENİLİK EKOSİSTEMİNE YENİ BİR AKTÖR KATILIYOR"

Temel atma töreninde bir konuşma yapan Bakan Varank, bugün son 19 yılda neredeyse sıfırdan inşa edilen "Ar-Ge ve Yenilik" ekosistemine yeni bir aktörün daha katıldığını belirterek, teknoparkların, teknolojik bilginin üretilmesi ve ticarileştirilmesi sürecinde üstlendikleri önemli rollerinden ötürü ekosistemin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti.

Teknoparklar vasıtasıyla, teknoloji ve yazılım geliştirme alanında faaliyet gösteren girişimcilere ve şirketlere altyapı hizmetleri verildiğini aktaran Varank, ileri teknoloji üretme potansiyeli olan yeni firmaların kurulmasını ve mevcut şirketlerin de büyümesini teşvik ettiklerini söyledi.

"4 BİN AR-GE PERSONELİ ÇALIŞACAK"

Bakanlık olarak Ar-Ge ve girişimcilik kültürü olan bir ekosistemin ve nitelikli istihdamın oluşmasına teknoparklar ile aracılık ettiklerini kaydeden Varank, "Bugün temelini attığımız teknoparkımızın, üniversitelerimizi girişimci ve yenilikçi birer üniversite olma yolunda güçlendireceğine inanıyorum. İstanbul ve Rize'deki yerleşkeleriyle birlikte tam kapasiteye ulaştığında, 4 bin tam zamanlı Ar-Ge personelinin çalıştığı 300 girişimciye ev sahipliği yapacak önemli bir yatırımdan bahsediyoruz. Hayırlı olsun." dedi.

"AR-GE VE İNOVASYON LÜKS DEĞİL, ŞART!"

Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin lüks değil, şart olduğuna dikkati çeken Bakan Varank, şu ifadeleri kullandı:

"İşte biz bu ihtiyaca cevap vermek üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kolları sıvayarak işe giriştik. 2002 yılından itibaren ülkemizdeki Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemini etkili hale getirmek için büyük yatırımlar yaptık. Bugün 207 üniversitemiz, 8 milyona yaklaşan üniversiteli sayımız, yaklaşık bin 600 Ar-Ge ve Tasarım Merkezimiz, 88 Teknoloji Geliştirme Bölgemiz ve 183 bin tam zamanlı araştırmacımız bu ekosistemin temel aktörleri."

Varank ayrıca, Dijitalpark Teknokent'in altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşasına bugüne kadar 15 milyon TL civarında hibe verdiklerini ve gelecek dönemde de desteklemeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi. (AA)