Çin'de 10 farklı bilim kurumuna üye olan araştırma ekibi, depremi önceden saptamaya yönelik bir izleme sistemi geliştirdi.

Sismik faaliyetlerin önceden farkedilmesine imkan verecek sistem; litosferde, iyonosferde ve atmosferde meydana gelecek aksamaları, farklılıkları ve titreşimleri belirleyecek.

TEK BİR GÖZLEM İSTASYONUNDAN İZLENEBİLİYOR

Wuhan’daki Çin Yerbilimleri Üniversitesi’ne bağlı Jeofizik ve Jeomatik Enstitüsü profesörlerinden ve aynı zamanda araştırma ekibi mensuplarından olan Chen Jiehong, söz konusu sistemin tek bir gözlem istasyonunda iyonosferik elektronların yoğunluğu, toprağın titreşimi ve hava basıncı gibi 20 fiziksel ölçüyü eş zamanlı olarak takip edebildiğini ifade etti.

"YER SEÇİMİ ÖNEMLİ BİR FAKTÖR"

Sistemin 14 gözlem ekipmanıyla çalıştığını belirten Chen, gözlem istasyonunun aktif fayların bulunduğu Leshan kentinin güneybatısına kurulmasıyla ilgili olarak, "Yer seçimi özellikle bu bölgeye yapıldı. Jeofizik yapının, depremlerin ve jeolojik felaketlerin incelenmesi açısından olumlu bir faktör olarak değerlendiriyorum." açıklamasında bulundu.

Eldeki sistemin, jeomanyetik alanın zaman içinde ve mekana bağlı değişimleri ve yer kabuğunun depremlerden önceki aktivite mekanizması gibi uluslararası bilimsel problemlerin incelenmesi adına gereken şartları sağlayacağının düşünüldüğü bildirildi.