Daimler Truck AG ve Volvo Group’un ortak girişimi  “cellcentric”, karayolu yük taşımacılığının karbon-nötr olması açısından çok büyük öneme sahip olan uzun mesafeli elektrikli kamyonlarda hidrojeni çevreci enerji kaynağı olarak kullanmayı hedefliyor.

Şirket bu amaçla Avrupa’nın en büyük seri üretim yakıt hücresi sistemlerinden birini kurmayı planlarken, üretimin de 2025 yılında başlaması planlanıyor.

Her iki “cellcentric” hissedarı, hidrojen bazlı yakıt hücrelerinin tanıtımını hızlandırmak için AB’de yeni bir düzenleme çağrısında bulundu. Söz konusu düzenlemeyle bu teknolojinin geleneksel araçlara kıyasla maliyet eşitliği sağlaması ve bu teknolojiyi kamyon kullanıcıları için ekonomik bir alternatif haline getirmesi hedefleniyor.

Daimler Truck AG CEO’su Martin Daum ve Volvo Group CEO’su Martin Lundstedt, “cellcentric” projesinin başlangıcını düzenledikleri özel bir dijital etkinlikte birlikte duyurdu. 

Buna göre cellcentric, yakıt hücresi sistemleri geliştirecek, üretecek ve pazarlayacak. Firmanın odak noktası uzun yol kamyonlarında hidrojen bazlı yakıt hücresi kullanımı olsa da sistemler farklı alanlarda da uygulanabilecek. Avrupa Yeşil Anlaşması’nın bir parçası olarak 2050 yılına kadar Avrupa’da CO2 nötr ve sürdürülebilir ulaşım için hareket eden cellcentric, hem Daimler Truck AG hem de Volvo Grup’un onlarca yıllık bilgi birikimi ve geliştirme çalışmalarından yararlanıyor.

KİLİT BİR TEKNOLOJİ OLACAK

Daimler Truck AG İcra Kurulu Başkanı ve Daimler AG İcra Kurulu Üyesi Martin Daum yaptığı değerlendirmede, “Hidrojen bazlı yakıt hücresi tahrikli elektrikli kamyonlar, geleceğin sıfır CO2 emisyonlu taşımacılığı için kilit bir teknoloji olacak. Tamamen batarya elektrikli motorlarla birlikte, müşterilerimize yerel uygulamalara bağlı olarak en iyi CO2 nötr alternatifleri sunacağız. Bu elbette, sadece batarya elektrikli kamyonlarla mümkün olmayacaktır. Ortağımız Volvo Group ile birlikte yürüttüğümüz yakıt hücresi ortak girişimimiz cellcentric ile, teknolojinin geliştirilmesi ve seri üretime geçmesi için emin adımlarla ilerliyoruz. Gerekli hidrojen altyapısı olarak, yeşil hidrojen uzun vadede tek mantıklı yol olarak öne çıkıyor.” dedi.

CO2 NÖTR HEDEFİNE ULAŞMADA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Yeni iş birliğini değerlendiren Volvo Group CEO’su Martin Lundstedt ise, “Paris Anlaşması’nın hedeflerine en geç 2050 yılına kadar ulaşmak ve böylece CO2 nötr hale gelmek hepimizin önceliği. Hidrojen bazlı yakıt hücresi teknolojisinin, CO2 nötr hedefine ulaşmada önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Bu, sadece makinelerin ve araçların elektrikliye geçişinden çok daha fazlasını bünyesinde barındırıyor. Gerekli teknoloji ve altyapıyı geliştirmek için kamu ve özel sektör oyuncuları arasında daha kapsamlı bir iş birliğine ihtiyaç var. Bu nedenle, dünya genelindeki siyasi otoriteleri, hükümetleri ve karar mekanizmalarını hidrojen bazlı yakıt hücresi teknolojisini başarıya ulaştırmak için birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Cellcentric gibi ortaklıklar, karayolu yük taşımacılığını karbon-nötr hale getirmek için stratejik öneme sahip.” şeklinde konuştu.

2030’A KADAR HEDEF, AVRUPA’DA 1000 HİDROJEN DOLUM İSTASYONU

Daimler Truck AG ve Volvo Group’un da içerisinde yer aldığı Avrupa’nın büyük kamyon üreticileri, 2025 yılına kadar ağır ticari araçlar için yaklaşık 300 yüksek performanslı hidrojen dolum istasyonu ve en geç 2030 yılına kadar Avrupa’da yaklaşık 1.000 hidrojen dolum istasyonu inşa edilmesini talep ediyor. Cellcentric ortak girişimi, karayolu yük taşımacılığının karbon-nötr olması açısından çok büyük öneme sahip olan uzun mesafeli elektrikli kamyonlarda hidrojeni çevreci enerji kaynağı olarak kullanmayı hedefliyor.

CO2 nötr kamyonlar şu an için geleneksel araçlardan çok daha pahalı. Bu nedenle hem talebi hem de karlılığı teşvik eden yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor. Daimler Truck AG ve Volvo Group, CO2 nötr teknolojiler için teşviklerin yanında CO2 ve enerji türüne dayalı bir vergi sistemini savunuyor. Emisyon tabanlı ticaret sistemi de bir diğer seçenek.