Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programının bu bölümünde Gelecek Sigorta Aracılık Hizmetleri Kurucusu Adem Yıldırım pandemi sonrası bireysel emeklilik üzerine bilgiler verdi. 

PANDEMİ DÖNEMİNDE SAĞLIK SİGORTASINA EĞİLİM OLDU

Gelecek Sigorta Aracılık Hizmetleri Kurucusu Adem Yıldırım pandemi sürecinde sağlık sigortalarına ilginin arttığını belirtti. Yıldırım, “Türkiye'deki sigorta işlemlerini önceden yaptırma gibi bir durum söz konusu olmuyor. Genel olarak başımıza bir şeyler geldiğinde bunları önemsiyoruz. Biz biraz daha yaşayarak öğrenenlerdeniz. Pandemi günlerinde en çok göze çarpan şey zaten sağlık sigortalarında ilgi alaka oldu.” dedi.

GENEL SİGORTA SALGIN HASTALIKLARI KAPSIYOR

Pandemi döneminden önce genel sigortacılık hizmetlerinin salgın hastalıkları kapsam dışı bıraktığını ifade eden Yıldırım, Türk şirketlerinin bu konuya biraz olumlu yaklaştığının altını çizdi.  Yıldırım, “Türkiye'deki sigorta şirketleri pandemiyi sigorta içine dahil ettiler. Corona virüsünden dolayı hastanede yatarak veya ayakta bu hastalığı geçiren kişiler sigorta kapsamı içinde kabul ediliyor. Tek bir şartı var; sigortayı yaptınız tarihte bu hastalığın sizde olmuyor olması gerekiyor. 

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ SİGORTA DEMEK DEĞİL

Yıldırım, “Sigortada bir teminat vardır, bir riskin karşılığında teminat verilir. Bireysel emeklilik sistemi tamamen kanundaki adıyla da tasarruf ve yatırım sistemidir. Kişiyi tasarrufa teşvik eder. Para biriktirme yöntemlerinden kumbara, yastık altı gibi düşünmeyin. Onlar belli bir zaman sonra açıp bir şeyler de kullandığımız araçlar oluyor ama bireysel emeklilik sisteminde bugün alabileceğiniz tüm yatırım araçlarını siz kullanabiliyorsunuz. 

İhtiyaç odaklı yaklaşımın sigortacılıkta önemli olduğuna vurgu yapan Yıldırım, bekar ve çocuk sahibi olan kişiler arasında da sigortacılık seçeneklerinin farklılık gösterdiğini ifade etti. Yıldırım’a göre burada dikkat edilmesi gereken konu ise kişilerin tasarruf yapmak mı yoksa teminat bırakmak mı sorularına verdiği yanıt. 


BİREYSEL EMEKLİLİKTE DEVLET KATKISI ÖNEMLİ

Hazine ve Maliye Bakanlığının rakamlara artık kısıtlamalar getirdiğini belirten Yıldırım, “Bu sistemde bir rakam telaffuz etmek sistemin özüne hem doğasına hem de ülkenin konjektörü ya da diğer durumlara çok uyan bir şey değil aslında.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, “Bireysel emekliliğin iki aşaması var; parayı biriktirme ve geri alma. Geri alma ile ilgili aşama şu; devlet size bir katkı sağlıyor bireysel emeklilikte. Bu katkının tamamını almak için 10 yılı doldurmak ve 56 yaşına gelmek gerekiyor. Burada kadınlara ve erkeklere farklı bir uygulama yok. Kişinin bu zamana kadar olan birikimi maaşa bağlanma sürecine geçiyor. Eğer 3 yılı doldurursanız yüzde 15'lik, 6 yılı doldurursanız  yüzde 25’lik, 10 yıl doldurduğunuzda da yüzde 60 ları hak ediyorsunuz. Bu bireysel emeklilik konusunda devlet katkısının güzel bir yanıdır.”