Berdan Cıvata İSG-Çevre Uzmanı Gülçin Küçük Özdemir, henüz kısa bir süredir sektörde bulunmasına rağmen mevzuatlar konusunda herhangi bir eksikle karşılaşmadığını belirterek, ancak farkındalık çalışmalarına ilişkin birçok farklı aksiyonun alınabileceğine inandığını söyledi. 

Firmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusunda sistematik eğitimler düzenlediğini dile getiren Özdemir, “Söz konusu eğitimlerin dikkat dağınıklığına neden olmayacak bir biçimde görsel ağırlıklı olmasına dikkat ediyoruz. Fabrika sahasındaki alanlara dikkat çekici uyarı yazıları asarak, çalışanlarımızın bu konudaki ilgisini çekmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Aylık olarak düzenlenen İSG Kurul toplantılarında çalışan temsilcilerinin talep ve ihtiyaçlarını alıyor, konuyla ilgili gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Günlük veya haftalık bazda sahalarda gözlem yapılarak eksiklikler tespit ediliyor ve bu eksikliklere ilişkin aksiyonlar alınıyor.” dedi. 

“OSB’LERDE OYUNLAR SERGİLENMESİ FARKINDALIĞI ARTIRIR”

İş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulmasında en çok zorlandıkları konunun mavi yaka çalışanlarının KKD (Kişisel Koruyucu Donanım) kullanmayı ihmal etmesi olduğunu söyleyen Özdemir, “Bu donanımların öneminin defalarca anlatılması ve uyarılarda bulunulmasına rağmen bazen bildiğini okumaları dolayısıyla küçük iş kazaları yaşanabiliyor. Bu bilince ancak kendi kazandıkları deneyim sonrasında erişebiliyorlar. Çalışanlarımızın çalıştıkları makinaların üzerine KKD kullanımına teşvik edici uyarı levhalar asarak, dikkatlerini çekmeyi sağlıyoruz.” diye konuştu. 

Özdemir, ülke bazında konuyla ilgili farkındalık yaratmaya ilişkin olarak da şunları kaydetti: “Ülke bazında konuyla ilgili farkındalık yaratmak adına, kamunun ve işverenlerin katkılarıyla dönemsel etkinlikler ve aktiviteler yapılabilir. Metropollerin haricinde bütün şehirleri kapsayacak şekilde tüm çalışanların katıldığı özellikle mavi yakalı personelin ilgisini çekebilecek tiyatro oyunları oynanabilir. Bu oyunlar, organize sanayi bölgelerine özel OSB İdari binalarında sergilenebilir.”