Türkiye, 2018’in ikinci yarısında yaşadığı kur şokuna bağlı olarak, yüksek enflasyonla da uğraşmıştı. Yükselen faiz ve dövizle birlikte çıkan enflasyon oranının da, ücretlere yansıtılması tartışma konusu olmuştu.
2019 yılı için asgari ücret belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu oy birliğiyle, yüzde 26 oranında bir artışla, asgari ücreti 2 bin 20 TL seviyesine yükseltti. 

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren, yen asgari ücret rakamı, böylece 417 lira yükseltilmiş oldu. 
Evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücretin 2 bin 155 liraya yükseldiğine işaret eden, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, enflasyonun üzerinde ve yüzde 26,05 oranında bir artış olduğunu belirterek, “Enflasyonun üzerinde bir artış yaptık. Böylece çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz, sözümüzü de yerine getirdik” dedi.

TÜRK-İŞ MAKUL BİR ARTIŞ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, mükemmel olmasa da, makul bir artış olduğunu kaydederek, çalışanların yüzde 75’ini mutlu ettiklerine inandığını söyledi. Atalay, asgari ücretin belirlenmesinde, emeği olan herkese teşekkür etti.

TÜİK’İN ÖNERİSİ 2.213 TL …

Asgari Ücret tespit Komisyonu’nun, Aralık’ta yapılan 3. Toplantısında, TÜİK, asgari ücreti, 2 bin 213 TL olarak önermişti. TÜİK’in teklifi, Komisyon tarafında da, işçi kesimi açısından da son derece önemli ve belirleyici kabul ediliyor.

SENDİKALARIN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ…

Türk İş Sendikası açlık sınırı ve enflasyon rakamının göz önünde bulundurularak, öncelikle, asgari ücretin, 2 bin liralık psikolojik sınırın üzerine çıkarılmasını, sonra da refah payının eklenmesini istiyordu.
Ayrıca, Türk-İş, asgari ücretin vergi dışı olmasını savunuyordu.
TİSK ise öncelikle işsizlik sigortası işveren payının, 2019’da alınmamasını savunuyordu. TİSK, yatırım ve rekabet gücünün göz önünde bulundurularak, hedef enflasyonun sabit alınmasını öneriyordu. 

ASGARİ ÜCRETİN MALİYETİ

Asgari ücretin, brütü 2 bin 558 TL iken, neti 2 bin 20 TL olarak kayda geçti. İşverene maliyeti ise 2 bin 384 lira.