ANKARA (AA) - ASELSAN'ın net karı geçen seneye nazaran yüzde 45 oranında artışla 3,4 milyar düzeyine ulaşırken nakit mevcudu ise 3,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Buna göre, şirketin cirosu geçen seneye oranla yüzde 44 büyüyerek 13 milyar lirayı geçti.

İhracat teslimat tutarı da önceki seneye nazaran yüzde 50 artış göstererek 330 milyon dolar  seviyesinde gerçekleşti ve rekor kırdı.

Geçen sene ASELSAN'ın karlılık göstergelerindeki gelişimin cirodaki büyümeyi de aştığı bir sene oldu. Şirketin net karı da geçen seneye kıyasla yüzde 45 artışla 3,4 milyar lira seviyesine çıktı.

Şirketin sene sonu nakit mevcudu da rekor kırarak 3,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Geçen sene alınan sipariş tutarı 3 milyar doları, bakiye siparişleri toplamı da 9,7 milyar doları oldu.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Prof. Dr. Haluk Görgün de konuya ilgili olarak yapmış olduğu konuşmada, son aylarda teslimatların ve tahsilatların yoğunlaştığı, genelinde de hem operasyonel hem de finansal anlamda başarılara imza attıkları bir seneyi geride bıraktıklarını söyledi..

ASELSAN'ın hem yurt içinde hem de dışında yapmış olduğu çalışmaların sonucunu tarihi ciro ve karlılık rakamlarına ulaşarak gösterdiklerine dikkat çeken Görgün, "2019 sonu itibarıyla 13,5 milyar lira seviyesine ulaşan öz kaynaklarımız bilançomuzun yüzde 53'ünü oluşturarak güçlü mali yapımızın en temel göstergesi oldu. 2019 ASELSAN’ın ihracatının da zirveye ulaştığı bir sene oldu." şeklinde konuştu.

Görgün, uluslararası pazarlarda etkinliği artan ASELSAN'ın 11 adedi yurt dışında olmak üzere toplamda 26 adet iştirak ve şubeleriyle global bir savunma sanayi şirketi haline geldiğine dikkat çekerek şöyle dedi:

"Ülkemiz ekonomisindeki büyüme trendinin 2020 yılında ivmelenerek süreceğine güveniyor; bu doğrultuda ASELSAN'ın cirosunun önümüzdeki yıl yüzde 40-50 aralığında artacağını öngörüyoruz. Gerek organizasyonel çalışmalarımızın gerekse verimlilikle ilgili hayata geçirdiğimiz uygulamaların karlılık üzerindeki olumlu etkisinin 2020 yılına net bir şekilde yansıyacağına inanıyor ve faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) marjı beklentimizi yüzde 20-22 bandına yükseltiyoruz."

Güvenlik güçlerinin taleplerini milli kaynaklarla karşılama ve global düzeyde güvenilir bir iş ortağı olma gayesiyle çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini aktaran Görgün, şirketin savunma alanıyla sınırlı kalmayıp; ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık gibi savunma dışı alanlarda da millileştirme çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.