BERLİN (AA) – Almanya’nın üçüncü büyük endüstrisi konumunda olan Alman kimya-ilaç endüstrisi çeyreklik bazda 2019 senesine zayıf bir büyüme ile başlangıç yaptı.

Alman Kimya Sanayi Birliği'nin (VCI) değerlerine göre, bu senenin ilk çeyreğinde sektörün üretimi bir önceki döneme nazaran yüzde 0,5 artarken, geçen senenin aynı çeyreğine göre ise yüzde 6 düştü. İlaç sektörü hariç endüstrinin üretimde geçen yıla nazaran yüzde 2,5 azaldığı gözlendi.

2019'un ilk çeyreğinde sektörün satışları da 2018 yılının son çeyreğine nazaran yüzde 1,1, 2018’nin ilk çeyreğine göre de 3,8 düşüş sergileyerek 48,3 milyar avro oldu. Almanya içi satışlar otomobil sanayisinde talebin zayıflaması nedeniyle yüzde 2,6 ve yurt dışına satışlar ise yüzde 0,2 azaldı.

Bu sene endüstriyel üretiminin yüzde 3,5 azalacağı tahmininde bulunan VCI, üretici fiyatlarının yüzde oranında 1 artmasından ötürü satışların da yüzde 2,5 oranında azalarak senelik180 milyar avroya ulaşmasını öngörüyor.

Konuyla ilgili olarak VCI Başkanı Van Bylen, sene başında endüstrinin bir önceki döneme nazaran biraz daha iyi olduğunu ancak kimya endüstrisi için zor bir sene beklediklerini ifade etti.

Brexit belirsizliği, ABD-Çin ticaret ilişkileri, otomobil sektöründeki küçülme ve yumuşak küresel talep ihracata dayalı Alman ekonomisini olumsuz etkilemeyi sürdürürken, 17 Nisan tarihinde Alman hükumeti, bu sene için daha önce yüzde 1 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini yüzde 0,5’e indirdi.