Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2020 yılının Ocak-Ekim döneminde, ABD'ye en fazla ihracatı yapan il Trabzon olarak kayıtlara geçti. 

Yılın ilk 10 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 51'lik artış ile toplamda 29 milyon 974 bin 675 dolarlık ihracata imza atılırken, Trabzon ABD’ye yapılan ihracatın %64 lük kısmı tek başına gerçekleştirdi.

Söz konusu dönemde yüzde 36'lık bir artış ile şehirden ABD'ye toplamda 19 milyon 322 bin 830 dolarlık ihracat yapıldı.

İhracatta birinci sıradaki sektör 15 milyonu aşkın bir tutar ile Savunma Sanayi olurken, onu Fındık ve Mamulleri takip etti. Üçüncü sırada makina ve aksamları yer alırken, dördüncülük ise çay sektörünün oldu.

SEKTÖRDE REKOR ARTIŞ KAYDEDİLDİ

İlk 10 aylık dönemde savunma sanayi sektöründeki ihracatta yüzde 333'lük rekor bir artış yaşanırken, Trabzon ve Giresun illerinde faaliyet gösteren fabrikalarda üretimi yapılan tabancaların ABD’ye ihraç edildiği öğrenildi.

Ayrıca 2020 yılının söz konusu döneminde Rize'den ABD'ye gerçekleştirilen çay ihracatının 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 48 arttığı ifade edildi.

"İHRACAT HACMİMİZİ DAHA ÜST SEVİYELERE ÇIKARIYORUZ"

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, "Karadeniz Bölgesi'nin ihracat merkezi olan Trabzon şehrimizden ABD’ye gerçekleştirilen ihracat, her geçen yıl artış gösteriyor. 2020 yılının ilk 10 ayında ABD’ye yaptığımız ihracatta, yüzde 36'lık bir artış yaşandı. Bölgeden gerçekleştirilen ihracatın yüzde 64'lük kısmının tek başına Trabzon karşıladı." dedi.

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir partner olan ABD’ye yönelik bölgeden yapılan ihracatın her geçen yıl geliştiğini kaydeden DKİB Başkanı Kalyoncu, bölgede son teknoloji ile donatılmış fabrikalarda üretilen sanayi ve tarım ürünlerini ihraç etme başarısı gösteren ihracatçıların, ihracat hacmini her geçen gün daha üst seviyelere taşıdığına dikkat çekti.

DKİB Başkanı Kalyoncu, önümüzdeki dönemde Doğu Karadeniz Bölgesi'nden ve Trabzon ilinden ABD’ye tüm sektörlerde ihracatın daha üst rakamlara ulaşmasını ümit ettiklerini dile getirdi. (manşet61)