İSTANBUL (AA) – Messe Frankurt İstanbul tarafından düzenlenen 11. Motobike İstanbul fuarı bugün ziyaretçilere kapılarını açtı. Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED), Ekonomi Bakanlığı, Motosiklet Sanayicileri Derneği (MOTODER) ve Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED)  tarafından desteklenen "Motobike İstanbul 2019" fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı.
Açılış töreni, Dünya Supersport Şampiyonası'nda 5 kez şampiyonluğa ulaşan eski motosikletçi, şimdi ki AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu, Aytemiz Genel Müdürü Ahmet Eke, Messe Frankfurt Istanbul Genel Müdürü Tayfun Yardım, MOTED Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kılıçer ve sektör temsilcilerinin katılımıyla kurdele kesilerek gerçekleştirildi.

"250 CC ALTINDAKİ MOTOSİKLETLERDE ÖTV İNDİRİMİNE GİDİLDİ"

Burada yaptığı konuşmada, Sofuoğlu, motosikletçiler açısından fuarın sezon açılışı anlamına geldiğini söyledi. Bu tarz fuarlara uzun yıllar aktif sporculuk kariyerinden dolayı katılamadığını aktaran Sofuoğlu, " Motosikletçiler için, motosiklet fuarı sezonun açılması ve kış uykusunun bitmesi anlamına gelir. Bu fuarlara kariyerim boyunca katılamıyordum. Çünkü hemen hemen her yıl Dünya Şampiyonasının ilk yarışı fuara denk geliyor. Dünya Şampiyonasının ilk yarışı bu hafta sonu Avustralya'da yapılacak. Yarışa mecliste önemli görüşmeler olduğu için gidemiyorum. Buraya katılabilmem açısından Avustralya'ya gidememem bir yandan da iyi oldu." diye konuştu.

Hem milletvekilliğinde hem de sporculuğunda motosiklet sektörüne faydalı olmaya çalıştığını belirten Kenan Sofuoğlu, şunları kaydetti:" Motosiklet sektörüne kariyerim boyunca aldığım başarılarla katkılar sağladım. Bana, kariyerimi tamamladıktan sonra bir görev verildi. Artık milletvekiliyim. Geldiğim sektöre, bir yıldan kısa süre içerisinde faydalı olmak için güzel adımlar attık. Motorcu dostu bariyer projesini başlattık. Bundan sonra Türkiye'de yapılacak bütün yollarda motorcu dostu bariyerler kullanılacak. Bizim için bu bir milat. Motosikletçilerin kazaları ufak hasarlarla atlatması için artık güzel bir adım atıldı." Yılbaşında motosikletteki ÖTV indiriminin sektörü canlandırdığını aktaran Kenan Sofuoğlu, " Motosiklet sektörünün önde gelenleriyle birkaç ay önce toplantı yaptık. Sektörde bir sıkıntı olduğu tespitinde bulunduk. Çok fazla stok olduğunu ve bunların eritilmesi gerektiğini söyledik. Sektöre, adeta bir can suyu gerekliydi. Maliye Bakanımıza ilettik. Yılbaşında bu talebimiz onaylandı. ÖTV indirimine, 250 cc altındaki motosikletlerde gidildi. Yakından süreci takip ettim. Bazı modellerde yok satılır duruma geldi. Beni bu çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.

"BU SEKTÖRÜ DÜNYADAKİ DİĞER OYUNCULARLA BÜYÜTMEMİZ GEREK"

MOTED Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kılıçer yaptığı konuşmada Türkiye'de sağlıklı bir motosiklet kültürü oluşturmak adına vizyonlarını kurguladıklarını dile getirdi. Kılıçer, yapılan bir araştırmaya göre 2030’lu yıllara doğru insanların çoğunluğunun şehirlerde yaşayacağını ve mobilitenin bu dönemlerde çok önemli olacağını vurguladı. Konuşmasının devamında şunları söyledi:
" Motosiklet sektörüne bu yüzden ciddi işler düşüyor. Bu sektörü bizim mutlaka dünyadaki diğer oyuncularla büyütmemiz gerekiyor. Türkiye’deki önemli problemlerden bir tanesi de algıdır. Yapılan araştırmalara göre, Maalesef Türkiye’de her 4 kişiden biri motosikleti tehlikeli olarak görüyor. Bu anlamda geçen yıl başlattığımız, 'Biz trafikte de aileyiz' sloganı önemli adımlardan bir tanesidir. Tüm kamuoyuyla motorsikletin tehlikeli olmadığı algısını paylaşıyor olduk, bundan sonraki dönemde de devam edeceğiz."

24 ÜLKEDEN 255 KATILIMCI

Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Tayfun Yardım da fuarın geçen yıl 260 katılımcı ve100 bini aşkın ziyaretçi ile hem motosiklet severler tarafından hem de sektörün önde gelen markalarından büyük bir ilgi gördüğünü dile getirdi. Yardım, bu rakamlarla fuarın sadece Türkiye'de değil, bölgenin de lider motosiklet, bisiklet ve aksesuarları fuarı olarak 11. yılında konumunu daha da sağlamlaştırdığına dikkati çekti." Böyle sürekli bir başarı öyküsü takdir edersiniz ki yalnız başına gerçekleşmiyor.
Bu nedenle başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere, fuarın başarısında, desteği olan sponsorlarımıza ve sektörün temsilcisi değerli derneklerimize tüm destekçilere teşekkür etmek istiyorum. Bu sene de 24 ülkeden 255 katılımcıya 26 bin metrekare alanda, ev sahipliği yapan fuarda sezonun yeniliklerini yakından inceleme fırsatı bulacağız."

"HEP BERABER BİR FARKINDALIK SÜRECİ BAŞLATTIK"

Aytemiz Genel Müdürü Ahmet Eke ise Türkiye'de2 yıl önce, 3 milyonu aşan motosikletler için daha güvenli ve konforlu dolum yapabilmeleri ve yakıt ihtiyacının oluştuğu alanlarda, onlara özel alanlar oluşturmak konusunda "motorcu dostu istasyon" isimli bir proje başlattıklarını dile getirdi.

Sosyal sorumluluk projelerinden de bahseden Eke, "Sektörümüzün, sivil toplum kuruluşlarının, motosiklet kullanıcılarının ve federasyonun katkısıyla hep beraber bir süreç başlattık. Aslında buradaki amacımız motosiklet kullanıcılarının diğer sürücüler tarafından trafikte onlara saygı duyulmasını ve dikkate alınması sağlamaktı." ifadelerini kullandı.

140 STANTTA 260 ULUSLARARASI MARKA

Motobike İstanbul 11. yılında,140 stantta 260 uluslararası markayı ağırlıyor. 9, 10 ve 11. salonlar ve etkinlik alanlarıyla söz konusu fuar, toplam 16 bin 500 metrekare alanda gerçekleşiyor. 2018 yılında Ortadoğu, Güneydoğu Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika ve Orta Asya, Türkiye ve komşu ülkelerden 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan fuara bu yıl da rekor sayıda ziyaretçi bekleniyor. "Motobike Academy” kapsamında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ziyaretçiler motosiklet ve bisiklet dünyası ile ilgili keyifli etkinlik, söyleş ve atölye çalışmalarına katılma şansı yakalayacak. Onur Duva ve Birkan Polat gösteri alanında motosiklet gösterileri ile ziyaretçilere yine heyecan dolu anlar yaşatacak. Kişiselleştirilmiş, özel yapım motosiklet ve bisikletlerin sergileneceği "custom” alanı ise yine meraklılarını bekliyor.Dünyanın önde gelen bisiklet ve motosiklet markalarının yer aldığı fuar, 24 Şubat'ta kapılarını kapatacak. En yeni modelleri görme şansını yakalamak isteyen öğrenci ve kadın ziyaretçiler perşembe - cuma günleri yüzde 50 indirimli bilet fiyatlarından yararlanabilecek.