Son yıllarda maliyetlerdeki düşüş sayesinde güneş ve rüzgar enerjisi hızlı büyümesini sürdürüyor. Sonsuz bir enerji kaynağı olan güneş ve rüzgar, doğru kullanıldığı taktirde mevcut teknolojilerle dünyadaki toplam enerji talebinin 100 katını karşılayabilecek potansiyele sahip. Son dönemde hazırlanan raporlar ve ortaya koyulan rakamlar bu kaynakların ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Son olarak Londra merkezli düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın yayınladığı “Limit Gökyüzü” başlıklı rapor da bu güce işaret ediyor ve “Son 10 yıldır düşen maliyetlere bağlı olarak güneş enerjisi kapasitesi yıllık ortalama yüzde 39, rüzgar enerjisi kapasitesi ise yüzde 17 büyüme gösteriyor. Bu büyüme oranları panel ve türbin maliyetlerini daha fazla düşürecek verimlilik ve geliştirme çalışmalarını da hızlandırıyor.” diyor. Bu bilgiden yola çıkarsak 2050 yılına kadar fosil yakıtların tarih olabileceğini söylemek mümkün.

Hazırlanan bu önemli raporda ülke potansiyelleri de değerlendirilmeye alınmış. Aşırı yüksek, yüksek, yeterli ve düşük olmak üzere ülkeler 4 farklı kategoriye
ayrılmış ve bir bakıma yatırım yapılacak ülkeleri listelemiş. Bu değerlendirmeye göre Afrika, yenilenebilir enerjinin süper gücü olmaya aday. Enerji talebinin en az 1000 katını güneş ve rüzgardan sağlayabilecek Sahra altı Afrika ülkeleri aşırı yüksek potansiyeliyle dikkat çekiyor. Yüksek kategorisinde yer alan ülkeler arasında ise Avustralya, Şili ve Fas gibi ülkeler bulunuyor. Yeterli kategorisinde de Çin, Hindistan ve ABD ülkeleri bulunuyor. Türkiye’nin de aralarında olduğu bu ülkeler, iç talebinin tamamını söz konusu kaynaklardan karşılayabilmek açısından en önemli kategori olarak öne çıkıyor.

Karbon emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol üstlenen yenilenebilir enerji kaynakları, gerçekleşen yatırımlarla gücünü artırmaya devam ediyor. Kamu, üniversite ve sanayi üçlüsünün birlikte hareket ettiği çalışmaları yakından takip etmeye ve özellikle bu ay kendi enerjisini üreten fabrikaları mercek altına almaya devam edeceğiz. Bu kapağımıza Türkiye’nin önemli fabrikalarından biri olan Aygaz konuk oldu. Aygaz Enerji Yöneticisi ve Ürün Uzmanı Tamer Kılıçaslan’a hayata geçirdikleri enerji verimliliği projelerini anlattıkları için teşekkür ediyoruz.

Keyifli okumalar dilerim...