İnsan için yiyecek - içecekler ne kadar hayati bir anlam taşıyorsa aslında sektör üreticileri için Endüstri 4.0 da aynı anlamı taşıyor.

Yiyecek ve içeceklerin insan sağlığına uygunluğu, fabrikanın kalite laboratuvarında yapılacak analizlerden onay almasına bağlı. Endüstri 4.0 gereksinimlerine uygun üretim yapan fabrikada onay alan hammaddeler barkodlanarak akıllı depoya gönderiliyor ve barkod hammaddenin kimliği yerine geçtiğinden kullanıldığı ürün rafa çıktığında dahi hammaddenin izi sürülebiliyor.

Yine bir Endüstri 4.0 uyumlu fabrikada üretim alanındaki hammaddeler akıllı sistemdeki reçeteye göre karıştırılıyor ve dolayısıyla lezzetin ilk aşaması başarıyla geçiliyor. Ortam değerleri, makinaların hijyeni ve ürün ile ilgili tüm parametreler anlık olarak takip edildiği için lezzet ve kaliteden en ufak bir sapma olmaması da garanti altına alınıyor. Yiyecek ya da içeceğin türüne bağlı olarak geçireceği özel prosesler de dahil, hammaddenin kabulünden üretime oradan paketleme ve sevkine kadar tüm süreçler, sistemin tamamı birbirine bağlı ve haberleşebilir olduğundan her zaman en yüksek verimle, en az duruş ile tamamlanıyor. Son tüketiciye ulaşan ürün olası bir problemde, ne zaman, hangi yolları izleyerek, hangi şartlarda üretilmiş, geriye dönük izleyebilmek de mümkün oluyor. Özetle, Endüstri 4.0 fabrikasında her daim insan sağlığı gözetilerek üretim yapılıyor.

Ağustos sayısında kapak konusu olarak incelediğimiz, “Yiyecek-İçecekte Endüstri 4.0 Uygulamaları” kapsamında yer verdiğimiz Elvan Gıda, online takip sistemi ile üretim darboğazlarını aşıyor. Yeni ürün geliştirme sürecinde “inovasyon tüneli” adı altında kendi yazılımlarını kullandıklarını söyleyen Elvan Gıda Fabrikalar Müdürü Gürcan Güler, “Konu ile ilgili tüm tarafların sırasıyla onay ve yorum yaptığı ve online olarak takip edilen bir sistem işlediğinden, yeni ürün geliştirme sürecindeki tıkanıklıklar çok kısa sürede aşılarak hızlı aksiyon alınabiliyor” dedi. Detaylara kapak konumuzun içeriğinden ulaşabilirsiniz.

• • •

Bu ay Dosya bölümünde Endüstri 4.0 dünyasında çokça konuşulacak siber tehditlere karşı savaşan, siber güvenlik alanındaki çözümleri ele alıyoruz. 

Keyifle okumanız dileğiyle…