Geri dönüşüm; toplama, sınıflandırma, kırma-kesme parçalama, taşıma-boşaltma, balyalama, presle sıkıştırma, yeniden kullanım amacı ile tamir etme, ergitme, pişirme, rafinasyon, kimyasalların kullanımı, şekillendirme vb. işlemlerin olduğu birçok adımlı işlemler dizisidir.

Geri dönüşüm, malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltacağından, enerji tasarrufu sağlar. Örnek vermek gerekirse; metal içecek kutularının geri dönüşümü işleminde metaller direkt olarak eritilerek yeni ürün haline dönüştürüldüğünden, bu metallerin üretimi için kullanılan maden cevheri ve bu cevherin saflaştırılma işlemlerine gerek olmadan üretim gerçekleştirilir. Bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden, ham maddeden ürün elde etmeye göre böylece yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Yine katı atıklarda ayrılan kağıdın yeniden işleme sokulması için gerekli olan enerji normal işlemler için gerekli olanın yüzde 50’si kadar olup yüzde 45 oranında da su tasarrufu sağlanır. Kısacası geri dönüşüm demek geleceğe yatırım demektir.

Yeni sayımızda, Enviropet’e yüzde 99 ayrıştırma kalitesi sunan teknolojiye ve hizmetleriyle öne çıkan çözüm sağlayıcılara yer verdik.

Geri dönüşüm alanında pet çapak üretiminde hem tonaj hem de ciro bazında Türkiye’de ilk üç şirket arasında yer alan Enviropet, gıda ambalajı ve pet levha olmak üzere çeşitli sanayi kollarına hammadde sağlıyor. Yeni tesisine 25 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapan marka, kapasitesini arttırırken ürünlerini de yüksek ve stabil bir kalitede tutmak için Tomra’nın ayıklama makinalarını seçti. İnsan odaklı çalışıldığında saatte 1 ton ayrıştırabilirken Tomra teknolojisi ile saatte 5 ton ürünün ayıklanabildiğini deneyimleyen marka, yeni makinası ile yüzde 99’un üzerinde ayrıştırma kalitesi yakaladı, üstelik zaman ve maliyet tasarrufu sağladı. Bu başarılı yatırımın detaylarına kapak bölümünden ulaşabilirsiniz.

Geri dönüşüm sektörü başta olmak üzere ağır sanayi alanındaki güncel gelişmelere yer verdiğimiz yeni sayımızı,