Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) tarafından yayınlanan “Türk Gemi İnşa Sanayinin Rekabet Gücünün Artırılması” konulu geniş kapsamlı raporda da belirtildiği üzere sektörün Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili olarak; eko retrofit konusunda modeller ve tasarımlar, yakıt sarfiyatını düşürecek tasarımlar, yeni üretim teknikleri ve teknolojisi, maliyet düşürücü imalat teknikleri, organizasyon yapılanmaları, otonom gemi tasarımı ve üretimi gibi konulara öncelikle ağırlık verilmesi gerekiyor. 

Türkiye’de bu bilince ulaşmış markalardan Sedef Gemi İnşaatı A.Ş; gemi inşa süreçlerinde kullandığı profil kesme robotunun bilgisayar sistemleri ve robot kolunu yenileyerek sistemi uzaktan izlenebilir, programlanabilir ve müdahale edilebilir hale getirmiş. Güçlü markanın İş Geliştirme ve Stratejik Planlama Direktörü Fahri Arısoy ile kapak konumuz kapsamında yaptığımız tesis ziyareti röportajından detaylara ulaşabilirsiniz.

Kapak konumuzla ilgili ikinci ziyaretimizi Bordo Denizcilik’e gerçekleştirdik. “Otomasyon ağırlıklı makinalarla çok daha avantajlı bir üretim süreci söz konusu” diyen Bordo Denizcilik Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Şahin Cilan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Bu ay bir diğer fabrika ziyaretimizi ise Türkiye’nin dünyaya açılmış önemli bir yiyecek içecek markası Simit Sarayı’na yaptık. Simit Sarayı’nın, makinalar arası kusursuz bir haberleşme ağına sahip olduğunu ve üretimde sıfır hataya ulaşmak, kayıp ve kaçakları sıfıra indirmek için ihtiyaç duydukları her yerde otomasyon sistemlerini entegre ettiklerini kaydeden Simit Sarayı Fabrikalar&Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Ekici ile önümüzdeki dönem yapacakları otomasyon ve robot yatırımları hakkında konuştuk.

Dosya bölümünde “RFID Teknolojileri” konusunda sektördeki yeni teknoloji trendlerini,  uygulama  ve gelişmeleri; Ayraç bölümünde ise “Bağlantı Teknolojileri” alanındaki uygulamaları, ürün ve çözümleri inceledik.  

***

Kasım sayımızda “Tepedekiler” bölümümüzde; doğru seçilmiş liderlerin, hem ekiplerinin tüm potansiyellerini yukarı çekebileceğini, hem de seçtiği doğru insan kaynakları ile kısa sürede tüm bölümleri sağlıklı ve etkin çalışan bir takıma dönüştürebileceğini söyleyen Pepperl+Fuchs Türkiye Fabrika Otomasyonu Satış Müdürü Bülent S. Yakupoğlu’nu konuk ettik.

Keyifle okumanız dileğiyle…