Robotik bilimindeki gelişmeler pek çok endüstride kalıcı değişimler yarattı. İnsanca olmayan işleri üstlenmelerinin yanı sıra robotlar yaşlanan ve azalan işgücünün getirdiği eksiklikleri de telafi ettiklerinden değişik endüstriyel alanlara yayıldılar. Bazı özel işleri başarıyla yapabilmeleri robotlara fazladan kapılar açtı. Bunların biri de emek yoğun gemi inşa sektörü.

Bilindiği gibi bu sektörde iş kazası oranı madenciliği dahi geride bırakacak kadar yüksektir. Kazalar çoğunlukla yüksekten düşme şeklinde olur. Çalışma koşullarının zorluğu da yarattığı yorgunlukla kalite hatalarına yol açar. Yüksekte çalışmak gemilerin boyutu nedeniyledir. Yorgunluk da kaynak, kumlama ve boya operasyonlarının hem dış hem de iç ortamlarda yapılmasından kaynaklanır. Çünkü gemiler çok cidarlıdır. 

Gemi inşada kullanılan robotların anılan nedenlerle sabit çalışmaları verimli olmaz. Tersine sıkça yeniden yerleştirilmeleri gerekir. Bu sorunu önlemek amacıyla robotlar mobil platformlar üzerine yerleştirilmiş olarak kullanılmaktadır. 

Robotun mobil platform üzerine yerleştirilmesinden daha iyi çözüm platformu elimine etmektir. Bu yaklaşım hem daha yalındır, hem de daha dar alanlarda iş yapmayı sağlamaktadır. Ancak bunun için hareket planlamaya olanak verecek algılama yeteneğine ve algoritmalara gerek bulunmaktadır. Bu amaçla geliştirilmiş olan prototip ROWER robotu dört ayağı ile bir örümcek gibi ilerleyerek yükseklere tırmanıp kaynak yapabilmektedir. 

Gemi inşa endüstrisinin zor şartları robotları geliştirecek, bu da her endüstriye yarayacaktır.