Enerji alanında gerçekleşen ithalat rakamlarını incelediğimiz zaman Türkiye’nin son 10 yılda ortalama 44 milyar dolar harcadığını görebiliyoruz. Türkiye, petrol ve doğalgazın yüzde 90-95’ini ithal ederken elektrik tüketiminin de yüzde 70’ini ithalata dayalı kaynaklardan sağlıyoruz. Bu rakamları değerlendirdiğimizde ise enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konusuna daha fazla önem vermemiz gerektiği ortaya çıkıyor.

Enerji alanında dışa bağımlılığımızı azaltmak ve elektrik faturalarındaki rakamları aşağıya çekmek için yapılan yatırımlar, Türkiye gündeminde önemli bir yer tutuyor. Enerji sektörü, başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere elektrik üretimini artırmak için yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Bunun içinde tüm fabrikalar, yüksek kurulu güce sahip enerji santrallerine dönüştürüyor.  ST Elektrik Enerji Dergisi olarak haziran sayımızda yayınlamaya başladığımız “Enerjisi Üreten Fabrikalar Yazı Dizisi” ile Türkiye’nin enerji alanında geldiği son noktayı, dünya üzerindeki yerini ve bu alana yatırım yapan firmaların tecrübelerini bir araya getiriyoruz. En önemlisi de fabrikaların kendi enerjisini üretmek için nasıl yatırımlar yaptıklarına dikkat çekiyoruz.

Yıl içerisinde enerji verimliliği sağlamak amacıyla geliştirilen yeni geliştirilen teknoloji ürünlerini ve mühendislerin yaptığı uygulama çalışmalarını sizlerle paylaşıyorduk. Bundan sonra da son gerçekleşen enerji yatırımlarına mercek tutacağımız araştırma dosyamız ile karşınızda olacağız. Bu ay fabrika ziyareti kapsamında gerçekleştirdiğimiz röportajlar ile kojenerasyon santrallerinin fabrikalara sağladığı avantajları inceleyebilirsiniz.

Keyifli okumalar dilerim.