Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığının azalması ve üreticilerin daha çok kar etmesinin sağlanması amacıyla, fabrika kendi enerjisini üretmeye yönelik yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu yatırımlar uzun süredir sanayicilerin gerçekleştirdiği bir uygulama. Öyle ki fabrikalar bu yatırım sayesinde hem kendi enerji ihtiyacını karşılıyor hem de fazlasını şebekeye satabiliyor. ST Elektrik Enerji Dergisi olarak son dönemde odaklandığımız bu yatırımlar, sektörün gelişeceğinin de önemli bir göstergesi gibi. 

Bu yatırımların bir yeni ise Kayseri’de hayat buluyor. Kayseri mobilyacılar yenilenebilir enerji kooperatifi güneş enerjisi santrali, gündüz tüketimin yüzde 30’unu karşılayacak. İlk fazı yılda 7,5 GWh elektrik üretmesi hedefleniyor. Projenin toplam yatırım bedeli 7.2 milyon dolar olarak dikkat çekerken proje tamamlandığında tesisin gücü 35 MWp’e ulaşacak.

Kendi enerjisini üretmeye yönelik yatırım yapan projeler bu kadarla sınırlı değil. Şubat ayı içerisinde bu alanla ilgili bir gelişme de Niğde’den geldi. 100 dönüm üzerine konumlanması planlanan GES projesi sayesinde Niğde OSB yılda 10 milyon 700 bin kWh enerji üretmesi hedefleniyor.  

Bu arada sadece üreticiler ve fabrikalar bu yatırımı gerçekleştirmiyor. Lise ve üniversite gibi yüksek öğrenci sayısına ve elektrik tüketimine sahip kurumlarda güneşe yatırım gerçekleştiriyor. Karabük Üniversitesi, tüm binasını güneş panelleriyle donatarak kendi enerjisini üretmeye başlarken, İstanbul Saint-Joseph Lisesi de elektrik tüketim miktarının yüzde 12’sini karşılamak amacıyla GES projesini hayata geçirdi. 

Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak bu projelerin sayısının artmasını diliyoruz.