Endüstri 4.0 Türkiye'de birkaç yıl önce ilk konuşulmaya başlandığında tıpkı Endüstri 3.0 (otomasyon) çağındaki söylemlere benzer şekilde "Endüstri 4.0'a en uzak sektör tekstil" yorumları yapılıyordu. Ancak hem vizyoner tekstil makinası üreticileri hem de dünyadaki vahşi rekabetten en çok etkilenenlerin başında yer alan tekstil üreticileri bu yeni üretim çağını orta gelir tuzağından çıkış kapısı olarak görerek hemen hareket geçtiler. Öyle ki birçok sektörden daha hızlıca yol alıyorlar.  

Haziran sayısında kapak konusu olarak incelediğimiz, "Tekstilde Endüstri 4.0 Uygulamaları" bölümünde,  Endüstri 4.0 yolunda dijital dönüşüm çalışmalarına hız veren ve bu alanda yatırımlar yapan güçlü markaların yakın dönem projelerini ele aldık. 

Bu üreticiler arasında yer alan ve akıllı fabrika dönüşümünün ilk adımı olan fabrikanın dijital ikizini yaratma hedefiyle 2 yıldır yürüttüğü M3P (Machine, People, Product ve Process) stratejisi kapsamındaki SAIL (Smart Artificial Intelligence Leadership) projesini hayata geçiren HUGO BOSS İzmir, arttırılmış gerçeklik ve sesli komut teknolojilerinin kullanıldığı uygulamaları üretim hatlarına şimdiden entegre etmiş. Bugün ilk somut adımları atılan yapay zekâ uygulamalarını artırarak üretim ve yönetim sistemlerine 2018 yılı sonuna kadar entegre etmeye hazırlanan tekstil devinin İzmir Fabrikası'nı ziyaret ettik.

Üzerindeki güneşin hiç batmadığı bir şirket olarak bilinen tekstil makinası üreticisi Has Group ise otomasyon partneri Schneider Electric'in yakın zamanda piyasaya sunacağı “Machine Advisor” programı aracılığı ile makinalarından toplanan tüm verileri buluta taşıyacak. Böylece makinanın verimini, üretkenliğini, duruş ve arıza takibini yapabilecekleri sonuçları elde edebileceklerini söyleyen Has Group Makina Ar-Ge Müdürü Murat Sevilmiş ile bir araya geldik. 

***

"Ayın Röportajı"nda, Toyoto’da yaptığı projede 5 bin metrekarelik bir alanda otomobilleri 3 boyutlu olarak izleyip, üç boyutlu olarak fabrikayı online simüle edebildiklerini kaydeden Robo Otomasyon Genel Müdürü Haluk Özcan'ı konuk ettik. 

"Vizyoner Bakış" bölümünde ise insan makina iş birliğine dayalı robotlarla üreticilere büyük avantaj sağladıklarını kaydeden Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök ile cobotlar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.   

Keyifle okumanız dileğiyle…