Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye’nin yenilenebilir enerji gelişimiyle ilgili rapor hazırladı. Hazırladığı rapora göre Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki kurulu gücünün 2024 yılına kadar 21 bin MW artarak yüzde 49 büyüyeceği öngörülüyor.   

PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLDİ 

Enerji Politikası Değerlendirmesi raporuna göre, Türkiye'nin son 20 yıldaki nüfus artışı ve ekonomik büyümesi nedeniyle enerji talebi arttı. Bu doğrultuda da ithal kaynaklara bağımlılık yükseldi. Türkiye bu süreçte enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına hız verdi. Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğal gaz keşfi bu süreçteki önemli bir kazanım olarak öne çıktı. 2023 yılında üretimin başlaması durumunda Türkiye'nin doğal gaz ithalat bağımlılığının yüzde 36 azalacağı öngörülüyor. Ayrıca enerji ithalat faturasının ise orta vadede yüzde 10 azalabileceği hesaplanıyor.  

NÜKLEER ENERJİ DÜŞÜK KARBONLU ENERJİ PORTFÖYÜNÜ GÜÇLENDİRECEK 

Rapora göre, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2024'e kadar 21 bin megavat artarak yüzde 49 büyüyeceği öngörülüyor.  Öte yandan, güneş enerjisi potansiyelinin tahmini yüzde 3'ünü, rüzgar enerji potansiyelinin ise yüzde 15'ini kullanan Türkiye, yenilenebilir enerjide daha güçlü bir büyüme gösterebilir ve bu kaynakları elektrik üretimi dışında farklı sektörlerde de kullanabilir.  Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinin 2023'ten itibaren devreye alınmasının, ülkenin düşük karbonlu enerji portföyünü güçlendireceği tahmin edilirken, elektrikli araçlar, enerji depolama ve dijital teknolojilerin desteklenmesi önem arz ediyor.  Türkiye'nin son 10 yılda enerji piyasalarında öngörülebilirlik ve şeffaflığı artıran başarılı adımlarının ilave reformlarla desteklenmesinin de elektrik ve doğal gaz sektörlerinde yatırımları artırabileceği tahmin ediliyor.