Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) akademisyenlerince hazırlanan Avrupa Birliği (AB) destekli proje kapsamında Avusturya'nın Viyana ve İsveç'in Göteborg şehirleri ile Sakarya'nın bir bölgesinde enerji üretimi ve verimliliğinin artırılması için pilot çalışma yürütülecek. Sakarya'nın da buna dahil olabilmesi için yaklaşık 1,2 milyon avro destekli "Dijital İkiz Enerji Modelleri ile Pozitif Enerji Bölgeleri İçin Kalite Güvence Desteği" projesi hazırlayan SUBÜ Teknoloji Fakültesi akademisyenleri, yüzde 90 konut, yüzde 10 kamu ve sosyal binalar ile Valilik, Ayçiçeği Bisiklet Vadisi ve Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi Merkezi'nin (SEKAY) bulunduğu, yaklaşık 20 bin nüfusa sahip Adapazarı ilçesindeki 15 Temmuz Camili Mahallesi'ni pilot uygulama bölgesi olarak seçti.

 “SAKARYA ENERJİYİ VERİMLİ KULLANAN ŞEHİRLER ARASINDA YER ALACAK” 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Dünyada enerji verimliliği konusu giderek önem kazanıyor. Proje sürecinde seçilen pilot bölgelerin dijital ikizleri oluşturulacak. Adeta bir simülasyonu gerçekleştirilecek. Bu simülasyonla ile o bölgedeki enerjinin maksimum verimle kullanılması, üretimin minimum tüketim gerçekleştirilmesi yani doğanın kirletilmemesi, çevreye zarar verilmeden enerji üretilmesi hedefleniyor. Bu model ileride şehrin ve Türkiye’nin geneline yayılacak şekilde planlamalar yapılacak. İlaveten dünyanın diğer ülkelerindeki şehirlerle karşılaştırma imkanı sağlanacak. Özellikle bahsi geçen bu üç ülkedeki şehirler birbirleriyle kıyaslamaya girebilecek. Daha sonra da belki Avrupa ülkelerindeki enerjiyi verimli kullanan şehirler kategorisinde Sakarya'nın yer alma imkanı ortaya çıkmış olacak." dedi.

PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM

“AMAÇ KENDİ KENDİNE YETEN ŞEHİR MODELLERİ OLUŞTURMAK”

Projenin Türkiye koordinatörü SUBÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi İlker Dursun ise konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Avrupa'da son dönemde görülen enerji darboğazlarının ardından enerji verimliliğinin önemi giderek artıyor. Avrupa’da 2030 yılına kadar 100 şehrin pozitif enerji bölgesi olarak seçilmesi söz konusu. Bu bölgelerde şehirlerin kendi kendine yetebilmesi beklenecek. Enerji üretimi, tüketimi, ekonomisi ve çevreye verdiği etkileri ön plana çıkacak. Amaç kendi kendine yeter şehir modellerinin yaratılması. Bu noktadan yola çıkarak Avrupa'daki partnerlerimizi bularak eşleştik. Projeyi 3 şehirde eş zamanlı yürüteceğiz." 

“SU VE GAZ YÖNETİMİNDEKİ VERİLER BİRLEŞTİRİLECEK”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren bir diğer isim ise Proje araştırmacısı ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Varan oldu. Varan, “Türkiye'de akıllı şehirlerle ilgili önemli ölçüde yatırımlar yapılıyor. Bu projenin elektrik, su ve gaz yönetimi anlamındaki verileri bütünleştirecek” dedi. (AA)