Türkiye, geride bıraktığımız yıl rüzgar enerjisinde yaklaşık 1750 MW ile senelik bazda tarihindeki en yüksek kapasite artışını gerçekleştirdi. Bu artış ile Türkiye'nin toplam RES kurulu gücü 2021 sonu itibarıyla 10 bin 750 MW’A ulaştı. İşletmedeki toplam proje sayısı ise 270 oldu.

RÜZGAR, HEDEFLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Ebru Arıcı, “Geçtiğimiz yıl Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) döviz bazlı teşvik dönemi sona erdi. YEKDEM'den yararlanmak için yatırımcılar santrallerin devreye girişini hızlandırdı. Bazı santraller tek türbinle devreye girdi. Bunlara 'eksik güçle devreye girenler' diyoruz. Eksik güçle devreye giren yaklaşık 30 projenin inşası devam ediyor şu an için. Bu da yaklaşık 800 megavat bir kapasiteye denk geliyor ve bu sene hızlı bir şekilde devreye alınabilecek bir kapasite bu” dedi.

23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE 23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE

HEDEF 1000 MW OLARAK BELİRLENDİ

Arıcı konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Geçen seneki rekor kapasite 2016'daki rekora göre yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi. Bu sebeoke vitesi artırdık. Yılda 1500 MW’ı çok rahat devreye alabilecek durumdayız. Özellikle yerli ekipman kullanımına teşvik gelmesi ve Türkiye'nin karbon nötr hedefleri bu artışta önemli rol oynayacak. Bu senenin trendini eksik güçle devreye alınan santrallerin tamamlanması, lisans almış 600 megavatlık kapasite artışları ve hibritler belirleyecek. Şu anda rüzgar santrallerinde güneş enerjisi kapasitesinin hibrit olarak devreye girmesine yönelik projelerde çok büyük bir hareket var. Bu şekilde yaklaşık 2 bin MW'lık  müracaat olduğunu biliyoruz. Bu yıl hibrit projelerdeki bu kapasitenin bir kısmının devreye alınacağını düşünüyorum." (AA)