Novartis Grup Türkiye Kurtköy ve Gebze'deki üretim tesislerinde enerji verimliliği ve yenilebilir enerji çalışmalarıyla 2025’e kadar her iki fabrikada karbon ayak izini yaklaşık %24 azaltmayı hedefliyor. Novartis Grup Türkiye “Solar Panel Elektrik Üretim Projesi” kapsamında her iki fabrikaya kurduğu güneş panelleriyle Kurtköy üretim tesisinde yıllık minimum 2 milyon 222 bin 540 kWh, Gebze üretim tesisindeyse yıllık minimum 901 bin 190 kWh elektrik üretimi yapacak.


“KARBON AYAK İZİMİZİ 2080 TON AZALTACAĞIZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Novartis Teknik Operasyonlar Kurtköy Fabrika Direktörü Filiz Gündoğmuş, “Enerji verimliliği ve yönetimi oldukça uzun bir süreçtir. Novartis olarak fabrikalarımızda yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmek önceliklerimiz arasındadır. Bu konuyla ilgili hayata geçirdiğimiz yatırımlarla hem çevreye duyarlı projelere odaklanıyoruz hem de kendi enerjisini üreten bir kurum olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2025 yılına kadar enerji tüketimimizi %17, su tüketimimizi %38 ve karbon ayak izimizi %24 azaltmayı hedefliyoruz. Projelerimizi de bu hedeflerimiz doğrultusunda hazırlıyoruz. Aynı zamanda Kurtköy fabrikamıza kuracağımız kojenerasyon tesisi sayesinde karbon ayak izimizi 2080 ton azaltmayı amaçlıyoruz.” dedi. 

“KARBON AYAK İZİMİZİ YÜZDE 21 ORANINDA AZALTACAĞIZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Novartis Teknik Operasyonlar Gebze Fabrika Direktörü Nurettin Ekizoğlu, “Fabrikalarımızda üretim aralıksız devam ediyor. Yenilenebilir enerji çalışmalarımız da üretim hızımızla yarışır nitelikte. 2025 yılına kadar hedefimiz elektrikte %19, doğalgazda %27, suda %33 daha az tüketimle karbon ayak izimizi %21 düzeyinde azaltmak. ‘Baca Gazı Geri Kazanım Projesi’ kapsamında çalışmalarımızı sürdürerek flaş buhar ve baca gazındaki artık ısıyı geri kazanacağız. ‘Isı Pompası Projesi’ ile fabrikamızın doğalgaz tüketimini 505.000 m3 ve karbon ayak izimizi 950 ton azaltacağız. Şirket olarak çevreye duyarlılık konusunu benimsiyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda planlıyoruz” dedi.