Metro Türkiye, sürdürülebilir dünya hedefine yönelik adımlar atmaya devam ediyor ve gıda atığını önlemek için 164 ton gıda bağışı yapıyor. Gıda atığının yüzde 15’ini hayvan barınaklarına veren Metro Türkiye, 2025 yılına kadar gıda kaybını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor. 

HEDEF: SİSTEME ÖNCÜLÜK ETMEK 

Metro Türkiye, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü'nde daha sürdürülebilir bir dünya için gıda ve gıda dışı alanlarda israfın önlemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Metro Türkiye ayrıca düzenlediği operasyonlarıyla sürdürülebilirliği odağına alarak yaptığı çalışmalarla öne çıkıyor. Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığı 1990 yılından bu yana HORECA'nın bir numaralı iş ortağı olma vizyonuyla hareket eden Metro Türkiye, gıda atık yönetiminin tüm sektörler için her zaman önemli ve dikkatle yürütülmesi gereken bir süreç olduğundan yola çıkarak bu alanda önemli iş birlikleri yapıyor. Metro Türkiye, Fazla Gıda ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında hala satılabilir olan gıdaları atık olmaktan kurtarıyor. 2019 yılında 163,5 ton gıda, 30 gıda bankası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Ayrıca İstanbul mağazalarında devam eden Resell projesi bulunuyor. Bu projeye göre reyondan çekme süreci gecikmiş ya da fiziksel zarar görmüş durumdaki ürünler anlaşıldığı fiyat üzerinden Fazla Gıda’ya satılıyor ve bu sayede değerlendirilmesine yardımcı olunuyor. 2019 operasyonlarında oluşan gıda atığının yüzde 15'ini hayvan barınaklarına veren Metro Türkiye'nin temel amacı, 2025 yılına kadar gıda kaybını yüzde 50 azaltmak. Bağışlanmayacak durumdaki gıdalar ise çöpe gitmek yerine kompost alanlarına gönderiliyor. Bu sayede hem toprak yapısı zenginleşiyor hem de sıfır atık üreten bir sisteme öncülük ediliyor. 

ENERJİ TASARRUFUNA DA ÖNEM VERİYOR 

Metro Türkiye, tasarruf hedefine yönelik yaptığı çalışmalar kapsamında sadece gıda israfının önlenmesine yardımcı olmuyor aynı zamanda da enerji verimliliğine de önem veriyor. Sera gazı salınımını 2030 yılına kadar 2011 yılı verilerine göre yüzde 50 azaltmayı hedefliyor. Bu hedefine de soğutuculardaki verimlilik çalışmalarıyla yapmayı planlıyor. 2019 yılında sera gazı salınımlarını 50 bin 828 ton CO2e olarak ölçen Metro Türkiye, sera gazı salınımını 2011 yılına kıyasla 2018 yılında yüzde 11 ve 2019 yılında yüzde 12 azalttı. Yürüttüğü projelerle 2019 yılında 1.241 MWh elektrik enerjisi tasarrufu da sağlayan Metro Türkiye, 2019 yılında mağazalar genelinde çalışan ve müşteri bilinçlendirme çalışmaları sayesinde yaklaşık 1000 metreküp su tasarruf yaptı. Bu alandaki çalışmaları sayesinde su tüketimini de 2017'ye göre yüzde 10,8 azalttı. (AA)