Uluslararası Enerji Ajansı Küresel Enerji Yatırımları 2021 raporunu hazırladı. Hazırlanan rapora göre küresel çapta bu yıl enerji yatırımlarının yüzde 10 artış ile 1,9 trilyon dolara yükselmesi tahmin ediliyor. Enerji yatırımlarında elektrik sektörü ağırlığını korumaya devam ederken bu kapsamda, 2021 elektrik sektörü yatırımlarının petrol ve doğal gaz yatırımlarını aştığı altıncı yıl olarak dikkat çekecek. 

EN ÇOK PAY YENİLENEBİLİR ENERJİYE AYRILACAK 
 
Toplam elektrik sektörü yatırımları içinde, bu yıl elektrik üretim kapasitesine 530 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor. Bu yatırımın 369 milyar dolar değerindeki bölümü yenilenebilir enerji, 119 milyar dolarlık kısmını ise fosil yakıt kaynaklı elektrik üretim yatırımları oluşturacak. Küresel nükleer enerji kapasitesindeki yatırımlar ise bu yıl 44 milyar dolara ulaşacak. Enerji şebekeleri ve bataryalar içinse 293 milyar dolar bütçe ayrılacak. Temiz enerji alanındaki yatırımlar cesaret veriyor. Ancak küresel enerji sisteminin sürdürülebilir bir yol haritası oluşturabilmesi için yetersiz olacak. 2050 yılında dünyanın sıfır emisyon hedefine ulaşılabilmesi için tarihi bir artışa ihtiyaç var. Bu yıl kömür yatırımları geçen yılki seviyesiyle neredeyse aynı kalarak 91 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek.

“TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GELECEK İÇİN ÖNEMLİ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren IEA Başkanı Fatih Birol, “Enerji yatırımlarında yaşanan artış memnuniyet verici. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları için daha fazla yatırım yapılması beni daha çok cesaretlendiriyor. Dünyanın 2050 yılında sıfır emisyon hedefine ulaşması için çok daha büyük kaynakların temiz enerji teknolojilerine aktarılması gerekiyor. IEA’nın sıfır emisyon yol haritasına göre, 2030’a kadar temiz enerji yatırımlarının 3 kat artmasına ihtiyaç var" dedi. (AA)