Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan, Jenesis HUB Sisteminin tesislere sağladığı avantajları ve öne çıkan özellikleri anlattı. Savaşkan, “Jenesis HUB Buhar Üretim Sistemi ucuza yedekleme imkanı sunması, esnek ilk yatırım maliyetine imkan sağlaması, sıfır patlama riskinin olması, %99 verimlerde buhar üretilebilmesi, sıfırdan 3-4 dakika gibi bir zamanda istenilen basınçta buharın üretilebilmesi, otomasyonun uzaktan izlenebilmesi, degazöre ihtiyacın olmaması, sürekli verimlilik takibi yapılabilmesi, pik çekişlerde dahi kuru buhar üretebilmesi gibi birçok özelliğe sahiptir” dedi.  

Geçtiğimiz yıl “Enerjisini Üreten Fabrikalar” zirvesindeki sunumunuzda Ar&Ge çalışmalarınızın sonucunda piyasaya sürdüğünüz Jenesis HUB Buhar Üretim Sistemini dile getirmiştiniz. Bu konuyla ilgili sürece ve son duruma ilişkin bilgi alabilir miyiz?

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların sonucunda 2019 yılında gerek dizayn ve projelendirme gerekse ilk uygulama çalışmaları bitirilmiş ve seri üretime geçilmişti. Geçtiğimiz 2 yılda da sektörden çok yüksek düzeyde ilgi gördü ve ilk referansların devreye alınması 5-6 ayda bitti. İlk uygulamalardan elde edilen olumlu sonuçları gören diğer müşterilerimiz de siparişlerini geçtiler ve şu anda klasik buhar kazanları yerine öncelikli talep edilen bir sistem oldular. Firmamız bu sistem hakkında fazla satış pazarlama faaliyeti yapmadığı halde kullanıcılar arasında kulaktan kulağa hızla yayılan bir sistem oldu. HUB Sistemi enerji santralleri gibi yüksek basınç ve debilerde tercih edilen su borulu kazanlar ile küçük kapasite ve basınçlarda kullanılan buhar jeneratörlerinin üstün özelliklerinin bir araya getirilmesi düşüncesiyle geliştirilmeye başlandı. Böylece çok daha verimli, uzun ömürlü, yüksek güvenlikli ve işletilmesi kolay bir sistem elde edilmesi amaçlandı. Şu an uygulamaları yapılan sistemlerde amacımıza tam olarak ulaşmış olmakla birlikte geliştirilen HUB yazılımı sayesinde çok daha faydalı bir sistem geliştirmeyi başardığımızı gururla söyleyebiliyoruz.

Jenesis HUB Buhar Üretim Sistemi ucuza yedekleme imkanı sunması, esnek ilk yatırım maliyetine imkan sağlaması, sıfır patlama riskinin olması, %99 verimlerde buhar üretilebilmesi, sıfırdan 3-4 dakika gibi bir zamanda istenilen basınçta buharın üretilebilmesi, otomasyonun uzaktan izlenebilmesi, degazöre ihtiyacın olmaması, sürekli verimlilik takibi yapılabilmesi, pik çekişlerde dahi kuru buhar üretebilmesi gibi birçok özelliğe sahiptir. 

Buhar kazanlarındaki patlama riski ve güvenlik kaygıları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Maalesef gün geçmesin ki fabrikalarda kazanlar patlamasın ve masum insanlarımız can vermesinler. Buhar kazanlarının bir bomba gibi patlaması birçok ocağı söndürüyor. Bu sorunun temel sebebi kazanların yeterli ve doğru donanımlara sahip olup olmamasından başlıyor ve işletmecilerin yeterli bakım ve kontroller yapıp yapmamasına kadar dayanıyor.

Patlayan kazanların yok ettiği fabrikanın en iyi senaryoda aylarca kapanması ve belki iflasa kadar gitmesi gibi sonuçları olmaktadır. Fabrikada çalışan onlarca ve belki yüzlerce işçinin işsiz kalması ve ölen arkadaşlarının yaratacağı psikolojik etkiler onları maddi manevi etkilemektedir. 

Fabrikaların iş güvenliği uzmanları ve imza yetkilisi müdürleri de hayatını kaybeden işçiler yüzünden hapse girebilmektedirler. Bu yetişmiş değerli insanlarımız eminim kendilerini hiçbir zaman bir hapishaneye girecek ve ailelerinden yıllarca uzak kalacak birisi olarak düşünmemişlerdir. 

Oysa gelişen teknoloji ile artık birçok fabrika patlamayan Jenesis HUB Sistem buhar kazanlarına yatırım yapmaya başladılar. Bu kazanlar su borulu kazan veya başka bir deyişle Jenesis HUB buhar jeneratörü olarak isimlendirilmektedirler. 10 yıllık işletme süresinde klasik kazanlara kıyasla kendi yatırım maliyeti kadar tasarruf sağlayan Jenesis HUB buhar jeneratörleri kanunen de patlama riski olmamasından dolayı insan yaşayan mahallere dahi koyulabilmektedirler. Bu özelliği sayesinde fabrika binasından ayrı bir bina yapmak zorunluluğu da ortadan kalkmakta ve buhar kazanları fabrika içerisine koyulabileceğinden dolayı yatırımcılar için huzurlu ve güvenli çalışma, huzurlu uyku uyumanın yanında ilk yatırım ve işletme maliyetleri de düşmektedir. 

Yaptığınız sunumlarda buhardan bedava elektrik üretiminden bahsetmiştiniz. Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz?

Jenesis HUB Buhar Sistemi’nin en büyük avantajlarından bir tanesi çok yüksek basınçlara çok düşük maliyet farkları ve sıfır patlama riski ile çıkılabilmesidir. Bu özelliği bir avantaj haline çevirmek için aslında dünyada 50-60 yıldır kullanılan ve hatta Türkiye’de de zamanında kurulan Şeker Fabrikalarında da uzun yıllar kullanılan doymuş buhar türbinlerini sunmaya başladık. 

Jenesis HUB Buhar Sistemi ile 30 barg basıncında buhar üretirken HUB sistemine akuple edilen doymuş buhar türbini sayesinde 30 barg’den işletmede kullanılan 6-10 barg aralığında istenilen basınca kadar düşüyor ve aradaki basınç farkından bedavaya elektrik üretiyoruz. Buharın 5-10 barg arasında üretmek yerine 30 barg’de üretmek arasında %1-2 gibi çok düşük ilave maliyetler gelirken buna karşılık yaklaşık olarak 5 t/h buhar için 125 kW elektrik üretilebilmektedir. 

Üretim yapan fabrikalar için hem enerji maliyetlerinin hem de ürün pazarlarındaki rekabetin de gittikçe arttığı dünyamızda bu tür sistemlerin ülkemizde de hızla yayılacağını düşünüyoruz. 30 yıldır bu sistemleri üreten dünyanın en önde gelen üreticilerinden birisinden yapılan know-how transferi ile Türkiye’de üretilmeye başlanan doymuş buhar türbinlerinin herhangi bir lisanslama ihtiyacı yoktur. Daha önceden yurtdışından alındığında oldukça yüksek maliyetlerinden dolayı amorti süreleri 6-8 yıllarda olan bu sistemin uygulanması makul olamıyordu, bu yüzden de çok eski olsa da bu teknolojinin ülkemize girişi oldukça gecikmişti. Ancak artık Türkiye’de üretmenin avantajı ile amorti süreleri en fazla 3-4 yıl olmaktadır.