Enerji dönüşümü ile ilgili görüşlerini aktaran iş dünyası, bu süreçte gerekli olan yol haritasıyla ilgili bilgiler verdi. Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Keyman tarafından yönetilen “İş Dünyası” odaklı panele, Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler konuşmacı olarak katıldı. 

İHRACATTA İLK SIRADA OTOMOTİV YER ALIYOR 

Konuşma gerçekleştiren Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar, “Türkiye’nin ihracatında otomotiv ilk sırada yer alıyor. İçten yanmalı motorla üretim yapan bu endüstri için dönüşüm süreci başladı. Bu dönüşümü hep birlikte gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu yaparken sanayi, devlet ve üniversite ilk birlikte hareket etmemiz önem arz ediyor. Bu dönüşüm kapsamında şarj istasyonları ve elektrik dağıtım ağları ile de desteklenmeli. Tabi bu dönüşümü yakalamak için finansmana ihtiyaç olacak. Avrupa’nın düşük faizli, uzun vadeli, çevreci finansman kaynaklarına ulaşmalıyız.” dedi. 

“HEP BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ”

Shell’in enerji dönüşümü konusundaki yaklaşımını anlatan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Paris Anlaşması’ndaki sıfır emisyon hedefine ulaşmak amacıyla yol haritası çizdik. Dünyaya daha fazla temiz enerji sağlamayı amaçlıyoruz. Enerji sistemi dönüşümü için bütün mesele hız. Farklı sektörler, farklı ülkeler, farklı hızda ilerleyecek. Tabii bunu yaparken olabildiğince çabuk olmak gerekiyor. Tüm işletmelerin ve kurumların sıfır emisyona gidecek yol haritasını birlikte çizmesi gerekiyor.” dedi. 

“DÖNÜŞÜMÜ 4 BAŞLIKLA DESTEKLİYORUZ”

Konuşma gerçekleştiren TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, “TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu’nun enerjide sürdürülebilir büyümeyi desteklemek üzere rekabet odaklı, yenilikçi, çevreyle uyumlu, somut ve uygulanabilir öneriler geliştirmeye çalışıyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de enerji sektörünün dönüşümü tüm hızıyla sürüyor. Bu çalışmalar paralelinde enerji ekosistemi giderek büyüyor. Bu dönüşüm yaşanırken; tüketici, inovasyon ve çevre dahil tüm boyutları bir arada konuşulmalı. Megatrendler, iklim ve teknoloji ile birlikte dönüşüm hızımızı arttırıyoruz. Bunu yaparken de sürdürülebilirlik kavramı da öne çıkıyor. Enerji dönüşüm başlığının temelinde iklim ve teknoloji yatıyor aslında. Bu dönüşüm üç D ile başladı. Dekarbonizasyon, dijitalleşme ve dağıtık enerjiyle de devam etti. TÜSİAD çalışma grubu olarak sürdürülebilirlik odağında iletişimini sürdürüyoruz. Verimli büyüme, yenilenebilir dönüşüm, teknoloji ve tüketici olmak üzere 4 başlık ile bu dönüşümü destekliyoruz.” dedi.