"23. Dünya Hidrojen Enerjisi Konferansı" düzenlendi ve toplantıda konuyla ilgili önemli başlıklar ele alındı. Toplantı kapsamında konuşan Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, dünya genelinde karbon kaynaklarından alternatif kaynaklara geçiş çalışmalarının hızlandığına dikkat çekerek hidrojenin enerji temiz dönüşümünde yakıt, enerji taşıyıcı ve ham madde olarak kullanılabileceğini söyledi. 

“HİDROJEN OYUN DEĞİŞTİRİCİ OLABİLİR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Dinçer, “İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sıfır karbon hedefi için hidrojen oyun değiştirici olabilir. Koronavirüs salgını sonrasında he alanda önemli değimler planlanıyor. Karbon çağından hidrojen çağına geçiş yaşadığımızı söyleyebiliriz. Bu dönüşümün ilk toplantısını da buraya yapıyoruz. Bu toplantı ilk kez Türkiye’ye geliyor. Burada alınacak kararları şöyle sıralayabiliriz; öncelikli olarak hidrojenin dahil olduğu önümüzdeki süreçlere yönelik hedefler belirlenecek. Nasıl bir hidrojen ekonomisi oluşturulacak? Bunların bir nevi stratejik adımları belirlenip onun yanında aynı zamanda bir yol haritası çıkarılacak. Böyle bir etkinliğin özellikle böyle bir süreçte yapılıyor olması, bu stratejik çalışmaları ve yol haritasını çıkarma bizim için iki önemli görev. Bunun yanında aynı zamanda bu etkinlik kapsamında çeşitli çalışma grupları da oluşturulacak." diye konuştu.

PETROL OFİSİ GRUBU VE CHEVRON İŞ BİRLİĞİNDE 10 YIL PETROL OFİSİ GRUBU VE CHEVRON İŞ BİRLİĞİNDE 10 YIL

DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE HİDROJEN EKONOMİSİ TARTIŞILDI 

Dinçer, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Dönüşüm sürecinde hidrojen ekonomisinin sektöre nasıl katkı sağlayacağını konuşuyoruz. Sera gazlarının yüzde 75’i karbondan kaynaklanıyor. Karbon yakıldığında oksijenle reaksiyona girerek karbondioksit oluşturuyor. Hidrojende ise böyle bir sorun yaşanmıyor. Önümüzdeki dönemde çevreci çözümler daha çok ön plana çıkacak. Birçok sektör ilk adımını hidrojen üzerinden atacak. Hidrojeni şöyle görmek gerekiyor. Üç tane önemli ayağı var. Birincisi hidrojeni yakıt olarak kullanabiliriz. İkinci adımda enerji taşıyıcısı olarak değerlendirebiliriz. Üretebilir ve depolayabiliriz. Ayrıca istediğimiz yerlerde kullanabiliriz. Hidrojenin ham madde olarak kullanma şansımız bulunuyor. Elimizde hidrojen olduğu taktirde farklı yakıt ve kimyasalları sentezleme şansına sahibiz demektir. Ham madde olarak kullanım imkanı da mevcut olur. Tüm dünyada enerji, tarım ve ulaşım gibi sektörlerde karbon kaynaklarından alternatif kaynaklara geçiş konusuyla ilgili çalışmalar hız kazandı. Ülkeler ekonomisini karbondan arındırmak isterken hidrojeni de birçok sektörde değerlendirmeyi hedefliyor. Hidrojen, enerjinin temiz dönüşümünde yakıt, enerji taşıyıcı ve ham madde olarak kullanılabilecek. Hidrojen üretimi konusunda yenilenebilir enerji gücünün yeterince olduğunu söyleyebiliriz. Hidrojen ile ilgili teknolojiler, altyapı ve insan kaynağı gibi güçleri bu alana yönlendirmek gerekiyor." (AA)