Enerji verimliliği projeleri geliştirmek için Vat Enerji ile bir araya gelen Henkel Ankara fabrikası, gerçekleştirilen çalışmalarda önemli sonuçlar elde etti. Henkel’in Ankara’da faaliyet gösteren fabrikasında 11 yıldır yardımcı işletmeler mühendisi olarak görev yapan Serkan Tokmak, “Daha verimli basınçlı hava kompresörleri satın alarak, birim başına ürettiğimiz havanın değerini düşürmeye odaklandık. Bununla birlikte, ham su tanklarına gelen belirli sıcaklıktaki kuyu sularını, ısı değiştiriciler ve sirkülasyon pompaları ile beraber kullanarak kompresörleri soğutma projemizi hayata geçirdik.” dedi. 
Henkel Ankara fabrikası, ayrıca hayata geçirdiği enerji verimliliği çalışmaları kapsamında yılda 2,3 milyon kWh elektrik ve 360.000 metreküp de doğal gaz olmak üzere yüksek enerji tasarrufu sağladı.

Henkel Ankara fabrikasının yapılanmasından bahsedebilir misiniz? 

Henkel’in Ankara’da yer alan fabrikası, çamaşır ve ev bakım kategorisinde yer alan temizlik ürünlerinin üretimini gerçekleştiriyor. Ben, 11 yıldır Henkel bünyesinde çalışıyorum. Çalışma hayatım boyunca proje mühendisliği görevinde bulundum. Son 9 yıldır da ayrıca yardımcı işletmeler mühendisliği görevini yürütüyorum. 

Henkel Ankara fabrikası genelinde enerji tüketiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz? Üretim yaptığınız sektörde ağırlıklı olarak hangi enerji kaynaklarını kullanıyorsunuz? 

Fabrikamızın ana enerji tüketim kaynağını doğal gaz oluşturuyor. Elektrik kullanımı ise ikinci sırada geliyor. Enerji tüketim verilerini incelediğimiz zaman yaklaşık 5.000 TEB’lik enerji tüketimimiz bulunuyor. Yılda 22 milyon kWh elektrik ve 2,7 milyon metreküp de doğal gaz tüketimi gerçekleştiriyoruz.

Tesiste hayata geçirdiğiniz enerji verimliliği uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Enerji verimliliği projelerimiz arasında, toz kule ve toz üretim sisteminde ısı geri kazanım sistemi, sülfonasyon tesisinde ekonomizerli ısı geri kazanım sistemi, buhar kazanlarımızda ekenomizer ve yakma yönetim sistemleri yer alıyor.  Daha verimli basınçlı hava kompresörleri satın alarak, birim başına ürettiğimiz havanın değerini düşürmeyle ilgili projelerimiz bulunuyor. Ayrıca, hava kaçak tespit cihazlarımızla periyodik olarak kaçak takibi yapıyoruz, buhar kondenstop tespit cihazlarımızla periyodik olarak kaçak takibi gerçekleştiriyoruz. Enerji izleme sistemimizle, anlık olarak tüketimleri görüp sorun olduğunda müdahale edebiliyoruz. Ayrıca fabrika genelindeki 35 kw ve üzeri elektrik motorlarımız, verimlilik sınıfı yüksek motorlarla değiştirildi. Üretim alanlarındaki LED aydınlatma sistemlerine geçiş yapıldı, üretim alanlarında gün ışığından yararlanmak için çatılarda ışıklık panelleri kullanıldı. 

Bu çalışmalar kapsamında nasıl bir verimlilik rakamına ulaştınız? 

Yaptığımız bu çalışmalar sonucunda; yıllık 2,3 milyon kWh elektrik ve 360.000 metreküp de doğal gaz olmak üzere oldukça yüksek bir enerji tasarrufu sağladık.

Vat Enerji ile yollarınız nasıl kesişti? Bu noktada birlikte nasıl hareket ettiniz ve nasıl bir yol haritası belirlediniz? 

Vat Enerji firması ile bir fuarda tanışma fırsatı elde ettik. Sonrasında yukarıda bahsettiğim birçok projeyi fabrikamızda beraber oluşturduk ve gerçekleştirdik. 

Vat Enerji ile birlikte hangi projeler üzerinde yoğunlaştınız? Projelerin neticesinde elde ettiğiniz sonuçlardan ve avantajlardan bahsedebilir misiniz? 

Daha verimli basınçlı hava kompresörleri satın alarak, birim başına ürettiğimiz havanın değerini düşürmeye odaklandık. Bununla birlikte, ham su tanklarına gelen belirli sıcaklıktaki kuyu sularını, ısı değiştiriciler ve sirkülasyon pompaları ile beraber kullanarak kompresörleri soğutma projemizi hayata geçirdik. 

Enerji izleme ve yönetme konusunun tesisiniz için önemi nedir? Bu noktada gelişen yeni teknolojileri değerlendirebilir misiniz? Enerjinin dijitalleşmesiyle ilgili görüşlerinizi öğrenebilir miyiz? 

Enerji izleme ve yönetme konusuna fabrika olarak büyük önem gösteriyoruz. Bu nedenle anlık enerji izleme sistemimizi kurduk ve günlük olarak takibini gerçekleştiriyoruz.

Enerji verimliliği konusunda farklı destek ve teşvikler var. Siz bu desteklerden faydalandınız mı? 

Merkezi kompresör projemiz kapsamında, spesifik enerji tüketimi yüksek olan 2 kompresörümüzün yerine daha verimli bir kompresör satın alımı gerçekleştireceğiz. Bu proje için VAP desteği almak üzere başvurumuzu yaptık. 

ISO50001 Enerji Yönetim ve Kalite Sistemi’nden bahsedebilir misiniz? Tesislere sağladığı avantajlar nelerdir? 

Henkel olarak enerji verimliliği konusunu bir kurum kültürü olarak benimsemiş durumdayız. Dolayısıyla her yıl tüm tüketimlerimizi yüzde 3 düşürmeye yönelik adımlar atıyoruz. Yönetimimizin bu konuya verdiği önem ve destekten ötürü de oldukça şanslıyız.  Bünyemizde ISO50001 Sertifikası’na sahip olan 2 enerji yöneticisi arkadaşımız görev yapıyor. Çalışmalarımızı yaparken sadece enerji yöneticisi arkadaşlarımızın değil, aynı zamanda tüm personelin sahipleneceği şekilde dağıtım gerçekleştirdik. Bu noktada enerjiyi, suyu, basınçlı havayı değişik gruplara böldük ve dağıtımını yaptık. Bu projeye herkes dahil olduğu için güzel sonuçlar aldık. 

Kendi enerjinizi üreten bir fabrika olarak bu noktadaki yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Özellikle karbon salınımının azaltılması konusunda nasıl projeler geliştiriyorsunuz? 

Mevcut bina çatıları ve arazilerimizi kullanarak güneş enerjisinden elektrik elde edebileceğimiz solar projemizi, bu yıl hayata geçireceğiz. Bu proje sonunda fabrikada tükettiğimiz enerjinin %20’lik kısmı güneş enerjisinden kazanılmış olacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmayı planlıyor musunuz? 

Şu anda fabrikamızdaki belirli bina çatılarına güneş panelleri kurarak elektrik enerjisi elde etmek yönünde bir projemiz bulunuyor. 

2021 yılıyla ilgili iş gündeminizi bizimle paylaşabilir misiniz? 

Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda, ton başına enerji tüketimimizi %3 oranında düşürmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşabilmek için, en yüksek enerji tüketim noktasından en düşük enerji tüketim noktasına kadar analizler yaparak projeler oluşturuyoruz. Ayrıca yukarıda bahsettiğim VAP teşvikli projeler için ilgili makamlara ve gönüllü anlaşmalar için de Enerji Bakanlığı’na başvurular gerçekleştirdik.