Fronius, öncü rolünü yenilenebilir enerji alanında bir kez daha kanıtladı. Şimdi ise iki haftalık hidrojen yakıtlı otobüs test modunu Wels’de başlattı. Avrupa çapındaki bu eşsiz yol gösterici proje kapsamında otobüsün deposu, Fronius Solhub kullanılarak güneş enerjisinden gelen, yerel üretim, yeşil hidrojenle dolduruluyor.

Politika ve ekonomi alanlarından birçok temsilcinin katılımıyla “Solaris Urbino 12 Hydrogen” test modu başlatıldı. Hidrojenle çalışan otobüs, iki hafta boyunca Wels şehrinde toplu taşıma araçlarında kullanılacaktır. Wels, Thalheim’de bulunan Fronius araştırma ve geliştirme tesisinde otobüsün deposu, her gün güneş enerjisinden gelen yaklaşık 13 kg hidrojenle dolduruluyor. Depo doldurma işlemi yaklaşık 15 dakika sürüyor, dolayısıyla otobüs kullanım koşullarından bağımsız olarak en az 160 km1 mesafe boyunca sürülüyor. Solaris Bus şirketinin genel müdürü Anna Mejer heyecanla anlatıyor: “Isı ve su buharı, yakıt hücrelerindeki tek kimyasal reaksiyon ürünü olduğu için küçük bir elektrik santrali işlevi görmesi bunun en iyi yanıdır. Depo dolumu kısa ve hızlı bir işlemdir ve dizel yakıtlarının dolumundan çok da farklı değildir”.

“YEŞİL HİDROJENE OLAN FARKINDALIĞI ARTIRMAK”

Fronius International GmbH, Solar Energy bölümü global müdürü Martin Hackl durumu şu cümlelerle açıklıyor: “Bu eşsiz projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Solhub sayesinde anahtar teslim, komple çözüm sunmanın yanı sıra yerel, yeşil hidrojen üretme ve bunun yakıt hücreli araçların depolarını doldurmak için kullanma imkanı sunuyoruz. Dolayısıyla bu, bizim için 24 saat güneş vizyonumuzu hayata geçirmenin diğer bir adımı niteliğindedir. Solhub’ın hem şirketler hem de topluluklar açısından potansiyeli oldukça yüksek. Her ikisi de geleceğin enerji kaynağının tasarlanıp hayata geçirmesinde kilit bir rol oynuyor”. Fronius’un test sürecindeki temel odak noktaları yerel üretim, yeşil hidrojen ihtiyacına yönelik farkındalığı artırmak ve pratikliğini kanıtlamaktır. Fronius International GmbH Business Development Hydrogen Solutions departmanından Thomas Rührlinger, “Teknolojinin işe yaradığını ve günlük kullanıma oldukça uygun olduğunu gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

İKLİME ZARARSIZ BİR GELECEK ÇÖZÜMÜ 

Yeşil ve yenilenebilir hidrojen, dekarbonizasyon ve böylece iklime ilişkin hedeflere ulaşmada ana faktördür. Martin Hackl bu durumu şöyle açıklıyor: “Bu aşamadaki en büyük zorluk yeşil hidrojenin kullanılabilirliğidir. Fronius Solhub, doğrudan yerinden, güneş enerjisinden yeşil hidrojen üretimi sağlayarak bu soruna çözüm sunuyor”. Bu sayede iklime zarar verecek uzun taşıma ve ithalat yollarını ortadan kaldırarak aynı zamanda CO2 içermeyen hidrojen üretimi imkanı sağlıyor. Örneğin SAN Group gibi şirketler, gelecekte günde 100 kg’a varan miktarda, şirket merkezlerinde yeşil enerji üretecektir. Fronius, Solhub yoluyla yenilenebilir enerji kaynaklarının depolanması ve entegre enerji için modüler bir çözüm portföyü sunmaktadır. Sürdürülebilir ve yerel üretim hidrojen, enerji dönüşümünün önemli bir parçası olmak ve yerel işletme modellerine imkan tanımak üzere büyük bir potansiyele sahiptir. Rührlinger ise durumu şöyle açıklıyor: “Gelecek birkaç yıl içerisinde ticaret ve üretim firmaları, belediyeler ve taşımacılık firmalarının yanı sıra lojistik, turizm, özel taşıt firmalarından oluşan müşterilerimize ve yenilenebilir enerji kaynağı topluluğu kapsamında çok sayıda farklı uygulama görmeyi bekliyoruz.”