Turkcell 2030 yılına kadar enerji tüketimini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon olma hedeflerine ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefine ulaşma kapsamında da yeni adımlar atmayı sürdürüyor. Turkcell son olarak İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali'ni (RES) bünyesinde bulunduran Boyut Grup Enerji'yi satın almak için hisse devir sözleşmesi imzaladı. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİMİZİ SÜRDÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "Bu hedefimiz doğrultusunda, 2020 yılında öz tüketim modeli ile ürettiğimiz elektrik, 1230 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine karşılık gelecek büyüklüğe ulaşmıştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde devreye aldığımız ilk güneş enerjisi santrali ile yılda 1,2 milyon kWH enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Bu sayede 448 ton karbondioksit salımının önüne geçiyoruz. Ayrıca Türkiye'de kendi enerjisini üreten ilk veri merkezi olma özelliği taşıyan Ankara Veri Merkezimizde yılda 300 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Buna Çorlu Veri Merkezimizdeki, Diyarbakır ve Adana'da yer alan plaza binalarımızdaki güneş yatırımlarını eklediğimiz zaman yılda yaklaşık 730 bin kilovatsaat enerji üretebilecek kapasiteye ulaştık. Önümüzdeki dönemde de yenilenebilir enerji üretimi ile ilgili projelerimizi sürdürmeyi hedefliyoruz."

“YILLIK GELİRİN 5 MİLYON DOLAR OLMASI BEKLENİYOR”

Turkcell, işletme değerinin 29,6 milyon dolar olarak belirlendiği Boyut Grup Enerji'nin satın alımında, şirketin net borçları sonrasında 11,5 milyon dolar tutarında nakit çıkışı gerçekleştirecek. Toplam kurulu gücü 18 MW olan İzmir Karadağ RES, yılda yaklaşık 67,5 GWH üretim gerçekleştiriyor. Bu kapasite ile 22 bin 500 konutun yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek. 2026 yılı sonuna kadar devlet alım garantisi bulunan santralin, 2021-2026 döneminde yıllık gelirinin yaklaşık 5 milyon dolar olması bekleniyor. (AA)