Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Dünya Enerji Yatırımları 2022" raporu, küresel enerji yatırımlarıyla ilgili öngörülere dikkat çekiyor. Rapora göre, temiz enerji yatırımlarının bu dönemde 1,4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Özellikle yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarındaki iştahında arttığı gözlemleniyor. 

TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ EN UCUZ ELEKTRİK ÜRETİMİ 

Rapor, güneş ve rüzgar gibi temiz enerji teknolojileri birçok ülkede en ucuz elektrik üretim yöntemi olarak öne çıkıyor. Rapora göre yenilenebilir enerji sektöründe sadece şebeke, enerji teknolojileri ve depolama yatırımları toplam yatırım tutarının yüzde 80'i oluşturacak. En fazla yatırım yapılacak alanların ise güneş enerjisinin dağıtık ve şebeke tipli projeleri olduğu görülüyor. 

DENİZ ÜSTÜ RES PROJELERİ DAHA FAZLA YATIRIM ALACAK

Rapora göre, rüzgar enerjisi sektöründe ise deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi yatırımlarının karasal rüzgar enerjisi yatırımlarına göre daha fazla yatırım çekeceği ifade ediliyor.

BATARYA DEPOLAMA TEKNOLOJİSİ YATIRIMLARI 20 MİLYAR DOLAR OLACAK 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına bağlı olan elektrik şebekelerinde esnekliğe imkan veren batarya depolama teknolojisi yatırımlarının bu yıl 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan ülkeler enerjisini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda da hidrojen yatırımlarının hız kazanması bekleniyor. Böylelikle, küresel enerji yatırımlarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 8 artışla 2,4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. (AA)
 
 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI